Hopp til hovedinnhold

Naturforvaltning:

Med kunnskap skal vindkraftprosjekt stanses!

Det planlegges mer vindkraft landet rundt, også i Finnmark. Her er naturverdiene store, knyttet både til villmarkspreget natur og fugleforekomster. Hele 11 vindkraftprosjekter blir sendt ut på høring nå i høst, samtlige i lite kartlagte områder. Men takket være undersøkelser i BirdLife Norge-regi sommeren 2024, vet vi en del om et av arealene som kan bli ofret.

Av Martin Eggen og Knut S. Olsen

Publisert 30.09.2024

Politiske ambisjoner om mer strøm

Regjeringen ønsker ny infrastruktur for strøm i Finnmark og at den fornybare kraftproduksjonen i Finnmark skal øke med minst 350 MW innen 2030. De har derfor bedt Norges Vassdrag- og energidirektorat (NVE) prioritere behandlinger av vindkraft i denne regionen, blant annet for å elektrifisere Melkøya i Hammerfest, der gass fra feltet Snøhvit blir tatt i land. Det siste året har NVE sett på totalt 26 ulike planer for kraftproduksjon i Finnmark. Prosjektene kunne gitt 3000 MW dersom alle ble realisert, altså langt mer enn det som er det uttalte målet.

I juni presenterte NVE oversikten over prosjekter de ikke vil behandle videre, men også 11 vindkraftplaner som skal sendes på høring høsten 2024. Planer som ligger i kommuner som har satt i gang områdereguleringer for å lage plass til vindkraft, har vært prioritert. 

Selv om 11 prosjekt fortsatt ligger klar i bunken til NVE, er det ikke alle disse som er ventet å få konsesjon. Flere vindkraftverk vil likevel trolig bli realisert, og antallet er også avhengig av hvor stor og mange turbinene blir i de ulike prosjektene.

Karlegging av BirdLife Norge i 2024

Ved hjelp av kartleggingsmidler fra BirdLife Norge, undersøkte Tor A. Olsen og Knut S. Olsen den 13. juni et område vest for Mehamnelva, som ligger på Nordkinnhalvøya. Området som ble undersøkt er omkring 5,15 km² stort og ligger 90-200 moh. 

Flere vindkraft-utbygginger er under planlegging her:

• Nordkyn vindkraftverk (Statkraft)
• Bjørnviktuva vindkraftverk (Fortum Nordkraft Vind DA)
• Oksefjorden vindkraftverk (H2 Carrier)

Kartleggingen kan ikke betegnes som fullstendig. Det er sannsynlig at det er flere arter som hekker i området, men som av forskjellige årsaker ikke ble registrert denne gangen. En komplett kartlegging krever flere besøk gjennom hekketiden, gjerne til forskjellige tider på døgnet og under forskjellige værforhold. Arktiske fjellstrøk kjennetegnes gjerne også med store sesongvise variasjoner og nomadisk forekomst av mange arter, noe som gjør at kartlegging bør gjennomføres over flere sesonger for å få et komplett bilde av et områdes funksjon for fugl.

Kartleggingen tjener likevel som et lite eksempel på hva som kan finnes av verdier i de mange store villmarksområdene i Finnmark som ikke tidligere er undersøkt med tanke på naturmangfold og fugl.

11 rødlistede fuglearter og stor tetthet av enkeltarter

Hele 11 arter som er på den norske rødlista (2021) hekker vanlig, til dels tallrikt, i området:

• EN – Sterkt truet: lappspurv
• VU – Sårbar: stjertand, brushane, fiskemåke og tyvjo
• NT – Nær truet: havelle, heilo, småspove, svømmesnipe, rødstilk og steinvender

I tillegg til stor tetthet av mange rødlistede hekkefugler så vil vi også trekke frem store bestander av hekkende smålom og fjellrype som spesielt viktige kvaliteter i det undersøkte området.

Området er utvilsomt et viktig hekkeområde for de aller fleste arter av fjellfugler som kan forventes her. Vindkraftutbygging eller bygging av tilhørende infrastruktur (veier, kraftlinjer o.l.) innenfor eller nært opptil dette området vil etter vårt syn ha svært ødeleggende konsekvenser for de fleste arter fugl som hekker her.

Les rapporten i sin helhet via lenken nederst i denne nettsaken.

Veien videre

NVE har besluttet å behandle alle sakene samtidig, altså 11 i tallet. Selv med lang høringsfrist vil det bli utfordrende å gi gode innspill for naturvernbevegelsen, som tross alt har begrenset kapasitet. Det er utredningsprogram som skal fastsettes først, og vi har allerede spilt inn hvilke krav som må gjelde for ornitologiske undersøkelser. 

I ulike stadier av videre prosess, er vi også avhengig av mest konkret kunnskap fra områdene. Vi vet at denne er særdeles mangelfull de aller fleste steder, men herved er oppfordringen sendt.  fuglelivet. Vi merker oss også linjetraseene forelått, blant annet over sentrale del av Nordkinn, midt gjennom noen av de viktigste vaderlokalitetene i Norge.  

Kartlegging og taksering av hekkefugler i Rundhaugmyran/Medtuva, Gamvik kommune juni 2024

Rundhaugmyran
Rundhaugmyran sett fra sør. Hva blir fremtiden: Natur eller industri? FOTO: Knut S. Olsen
Smålom
Det undersøkte området er et viktig hekkeområde for smålom. FOTO: Martin Eggen