Organisasjonen:
Gi granmeisen et hjem
I 2025 er granmeis Årets fugl – nå kan lokallag og fylkesavdelinger søke om aktivitetsmidler til å bygge granmeiskasser av gjenbruksmaterialer. Granmeisen elsker morkne og gamle trær i skogen, men også fuglekasser fylt med sagflis.
Av Sine Hagestad og Paul Shimmings
Publisert 10.04.2025
Granmeisen har en fascinerende god hukommelse – i sommerhalvåret hamstrer og gjemmer den mellom 50 000 til 80 000 frø og insekter, og henter dem frem igjen på vinterstid. Når vinteren sier farvel, starter de å lete etter en passende reirplass – gjerne en fuglekasse fylt med sagflis. Aktivitetsmidler til Gi granmeisen et hjem er støttet av prosjektet Skogen – mer enn bare trær. Foto: Frode Falkenberg / BirdLife Norge.
Måten vi driver skogbruk på i dag, gjør det utfordrende for granmeisen å finne en trygg hekkeplass. Fjerning av død og døende ved der granmeisen søker næring, fragmentering av skogsarealer eller tap av morke trestammer gjør det vanskelig for granmeisen å finne et passende reirhull.
Granmeisen trenger din hjelp
I mars og april, starter granmeispar letingen etter en reirplass. Både hann og hunn hjelper hverandre med å hakke ut et reirhull i en morkne stamme eller stubbe. Finner de en fuglekasse med sagflis, starter arbeidet med å frakte flisen ut av kassen, deretter bygger de reiret sitt med hår, fjær og spindelvev. Men hvorfor skal vi bygge kassen av gjenbruksmaterialer?
Ved å bruke gjenbrukbart trevirke unngår vi å kjøpe nye materialer som er hentet ut fra eldre trær i skogen. Det er godt både for naturmangfoldet og lommeboka. Vi anbefaler å benytte ubehandlet trevirke.
Som skogslevende fugleart er granmeisen utsatt for en rekke trusler tilknyttet skogsdrift. Fjerning av død og døende ved der den søker næring, fragmentering av skogsarealer, eller tap av morkne trestammer som granmeisen kan hakke ut reirhull i, påvirker granmeisbestandene negativt. Arten er klassifisert som sårbar (VU) på den norske rødlista. Foto: Bjørn Frantzen.
Slik søker du
Granmeisen finnes i alle landets fylker, og hekker i bar- og blandingsskog, men også i fjellbjørkeskog. Vil du arrangere hyggelig og lærerik fuglekassesnekring for barn og unge høsten 2025? Da kan ditt lokal- eller fylkeslag søke aktivitetsmidler fra BirdLife Norge. Aktivitetsmidlene kan dekke 1) transport, 2) leie av lokaler og verktøy ved behov, tilhenger, 3) innkjøp av spiker, skruer, metallplater til innflyvningshull og ståltråd til oppheng.
Aktivitetsmidler til Gi granmeisen et hjem er støttet av prosjektet Skogen – mer enn bare trær.
Bygg en fuglekasse!
Fuglekassebyggingen er en super aktivitet for Falkeklubbene rundt omkring i landet og en god aktivitet til en åpen familiedag. Vi oppfordrer også til å ta kontakt med skoler eller barnehager og høre om de er interessert i å være med på bygging. Kanskje du har gjenbruksmaterialer i boden, garasjen, på låven eller hytta som egner seg til fuglekassebygging?
- Her finner du oppskrift på fuglekasser
- Inngangshullet til granmeiskasser skal være 28 mm i diameter
- Granmeiskassen fylles opp med sagflis eller spon opp til nedre kant av innflygingshullet
Granmeis (Poecile montanus). Foto: Ingar Jostein Øien / BirdLife Norge.