Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Granmeis er Årets fugl 2025

Nå går vi inn i et nytt år, og tradisjonen tro skal BirdLife Norge sette søkelys på en ny fugleart hvert år. I 2025 er det granmeis som er Årets fugl. Granmeisen finnes i det meste av landet, og er en kjent og kjær fugl som oppsøker fuglebrettene våre om vinteren.

Av Paul Shimmings

Publisert 03.01.2025

Granmeisen finnes i alle landets fylker. Den hekker i bar- og blandingsskog, men også i fjellbjørkeskog. De voksne fuglene er standfugler, men ungfuglene streifer en del omkring. Når granmeisen har etablert seg i et hekkeområde, vandrer det sjelden langt med mindre det er matmangel. I år med dårlig næringstilgang kan de opptre invasjonsartet.

Den norske bestanden

Det siste bestandsestimatet for granmeis i Norge, fra 2015, er på 500 000–800 000 hekkende par. Siden 2010 har det vært en årlig bestandsnedgang på ca. 5 %. Nylig havnet granmeisen på den norske rødlista for arter og ble plassert i kategorien (VU, sårbar) på grunn av den nedgående bestandstrenden.

Som skogslevende fugleart er granmeisen utsatt for en rekke trusler tilknyttet skogsdrift. Fjerning av død og døende ved der den søker næring, fragmentering av skogsarealer, eller tap av morkne trestammer som granmeisen kan hakke ut reirhull i påvirker granmeisbestandene negativt.

Aktiviteter i 2025

BirdLife Norge ønsker å sette spesielt søkelys på granmeis, og har derfor valgt arten som Årets fugl i 2025. Vi ønsker at våre medlemmer og andre naturinteresserte vil bli med på de aktivitetene som BirdLife Norge foreslår. Her finnes det flere ting å involvere seg i, til og med i de kalde og mørke vintermånedene.

  • Hagefugltellingen til BirdLife Norge foregår siste helga i januar. Alle kan være med å registrere både granmeis og de øvrige fugleartene som besøker fôringsplassen. Noter gjerne hva granmeisen spiser, i tillegg til hvor mange individer som oppsøker hagen. Resultater fra Hagefugltellingen rapporteres på nettsiden fuglevennen.no
  • Lag fuglekasser. Granmeisen trenger et innflygingshull på 28 mm i diameter. Siden granmeisen liker å hakke ut hullet selv, fyller man kassen opp til nedre kant av innflygingshullet med litt grov sagflis eller spon. Oppskrifter på ulike meise- og andre kasser finnes også på nettsiden til Fuglevennen. Kassesnekring er en fin aktivitet vinterstid.
  • Registrér granmeis året rundt, og rapportér funnene av både den og andre arter på nettsiden artsobservasjoner.no. Husk å bruke aktivitetskoder under rapportering. Spesielt viktig er funn som indikerer hekking. Ved hekkefunn kan dere rapportere tilleggsinformasjon som f.eks. treslag, høyde over bakken, om hullet er naturlig eller hekkingen er i en fuglekasse med mer.
  • Ringmerking av granmeis gir oss mulighet for å se både på overlevelse og ungeproduksjon. Vi oppfordre alle landet ringmerkere som har muligheten til å ta bilder av utstrakt vinge og stjert hos innfangede fugler, slik at man er sikker på aldersbestemmelse hos disse. Det kommer snart en artikkel på BirdLife Norges nettsider med informasjon om ringmerking av granmeis.

Vi i BirdLife Norge håper at så mange som mulig vil bli med på disse aktivitetene i 2025. Sammen kan vi bidra til å øke kunnskapen om granmeis, og forhåpentligvis på sikt stanse eller snu den negative bestandsutviklingen for arten. Jo mer vi vet om granmeisen, jo bedre er vi i stand til å kunne sikre at den forblir en vanlig fugleart i landet.

Granmeis
Det blir færre granmeiser å treffe på i norske skoger. Arten er klassifisert som sårbar (VU) på den norske rødlista. Gjennom valget av granmeis som Årets fugl 2025 ønsker vi å øke kunnskapen om arten. FOTO: Frode Falkenberg
Granmeis i kasse
Granmeisa er ikke det vanligste innslaget i fuglekasser i Norge. Fyller du opp med sagflis eller spon øker du mulighetene for at arten vil hekke i dine kasser. Fuglen på bildet graver ut flis fra kassa. FOTO: Bjørn Frantzen