Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Bli med å ta pulsen på vårtrekket på Lista!

Våre fuglestasjoner gjør en viktig jobb med å kartlegge fugletrekket. De siste årenes arbeid har avdekket betydelig nedgang i antall fugler og endrede trekktider. Stasjonene trenger imidlertid mange frivillige ringmerkere til å dekke bemanningen. Denne våren har dette vært vanskelig å få til på Lista. Vi oppfordrer derfor ringmerkere til å ta noen dager ved stasjonen i perioden 20. april–10. juni.

Av Jan Erik Røer

Publisert 04.04.2025

Hver vår, før de aller fleste trekkfuglene starter vårtrekket, våkner også våre fuglestasjoner langs kysten fra vinterdvalen. Daglige trekktellinger og ringmerking står på programmet for å kartlegge trekket. Antall av de ulike artene og når de ankommer er viktige data for å kunne oppdage mulige endringer i fuglebestandene. For BirdLife Norge er stasjonene en viktig møteplass der medlemmene kan få økt kunnskap og utviklet fugleinteressen ved hjelp av erfarne medarbeidere på stasjonene. De kan også få oppleve et fugleliv som gjerne er spesielt rikt, med store antall samt spennende og uvanlige arter.

Fuglestasjonene er en arena i skjæringspunktet mellom hobby og vitenskap der frivilliges glede over å se, ringmerke, identifisere og registrere fugler kan gi oss verdifull kunnskap dersom registreringene gjøres på en systematisk og god måte. Lengst i denne retningen har nok Jomfruland- og Lista fuglestasjoner gått. Der har det vært daglig bemannet med ringmerking i trekktidene hver eneste vår og høst siden 1990. Stasjonene er dermed inne i sin 36. sesong med standardisert trekkfuglovervåking. Stasjonenes data er en av flere viktige kilder som gjør BirdLife Norge til en viktig leverandør av fuglekunnskap med egne data.

Tidsseriene fra arbeidet ved Jomfruland- og Lista, som de samarbeider om for å få mer sikre resultater, har avdekket store endringer i fuglefaunaen i løpet av denne perioden. De siste årene har dessverre en negativ utvikling med stadig færre sangfugler i nettene vært påfallende. Det er trist i seg selv, men det medvirker dessverre også til færre opplevelser og kontakt med spennende fugler og litt mindre lystbetont å ringmerke ved stasjonene.   

En viktig jobb ved stasjonene er å følge bølgene av ankomne trekkfugler for å registrere hvordan trekktidene endrer seg over tid. Det kan vanskelig gjøres like godt andre steder. For 30 utvalgte arter var fjoråret rekordartet med en ankomst hele 6,3 dager tidligere enn da overvåkingen startet i 1990. I løpet av 35 år viser trenden at trekkfuglene nå ankommer 3,9 dager tidligere. Et mildere klima er nok sterkt medvirkende til dette. Vi er derfor spente på hvordan det går denne våren. Vil trekkfuglene komme enda tidligere enn i fjor?    

Du kan bidra!
Med over 200 dekningsdøgn i året er det å skaffe bemanning år etter år en evig søken etter frivillige- eller halvprofesjonelle ringmerkere eller fuglekikkere med god artskunnskap som kan telle trekkende og rastende fugler. Det går litt i rykk og napp, så innimellom har det vært vanskelig, men med litt ekstra innsats fra ildsjeler har det ordnet seg hvert år.

Denne våren har det imidlertid vært vanskelig å fylle opp bemanningen i forkant for hele våren ved Lista Fuglestasjon. Vi søker derfor etter fuglekikkere med ringmerkingslisens som kan være med å bemanne stasjonen i perioden 20. april–10. juni. Dette er kanskje årets mest spennende periode ved stasjonen, der pene antall av mange sjøfugler trekker forbi, antallet arter ved stasjonen er høyt med +/- 100 arter arter pr. dag og sjeldenheter dukker gjerne opp. Antall fugler i nettene er ikke spesielt stor med mindre løvsangerne slår til. Derimot kan artsvariasjonen være stor med enkelte godbiter.

Stasjonen tilbyr overnatting og losji, en daglig feltgodtgjørelse og dekning av reise t/r stasjonen. 

 

Kontaktinformasjon Lista Fuglestasjon

E-post: post@listafuglestasjon.no
Telefon: 949 86 793
Nettside: listafuglestasjon.no 

 

 

Lista fuglestasjon i solnedgang
Det er virkelig vakkert på Lista, her en kveld i solnedgang. FOTO: Aïda López
Fiskemåker på trekk
Om lag 9000 fiskemåker trekker nordvest på Lista i mars og april. Fiskemåka trekker gjerne i en korridor svært nær Lista Fyr. FOTO: Jan Erik Røer
Fenologi-indeks for Lista og Jomfruland fuglestasjoner
Fenologiindeksens endring i dager (med rød trendlinje) for 30 utvalgte fuglearter fanget opp i overvåkingen om våren ved fuglestasjonene på Jomfruland og Lista i perioden 1990–2024. Vertikal akse: endring i dager. Årstall på horisontal akse. FOTO: Lista og Jomfruland fuglestasjoner
Fuglekikkere på Lista
Artsmangfoldet har gjort Lista svært populær blant fuglekikkere. Ingen steder i Norge har det blitt observert flere forskjellige fuglearter enn her. Lista blir et slags veikryss for veiene vestover, sørover eller videre langs norgeskysten. FOTO: Jonas Langbråten