Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Turrapport fra Jæren

Bergen lokallag fristet med tur til Jæren 9 - 11 november med fugler i fokus. Trass dårlige værprognoser for helgen dro 8 påmeldte optimister retning sør.

Av Dag Gjerde

Publisert 15.11.2018

Første stopp ble Sævarhagsvikjo der Tor Helge ble guide til våre første tur-arter verdt å nevne, en gråstrupedykker og svartkråken som har sitt tiende år i viken. Dagslyset forsvinner fort på denne årstiden og en silkehegre  på Førland i Tysvær kommune lokket litt lengre sør. Heldigvis var det en hvit fugl vi lette etter for skumringen var godt i gang når vi ankom.

Resten av kvelden ble en transportetappe i mørket og middag på en av lille Klepps utrolig nok to Kinaresauranter. Innkvarteringen på Orresanden camping er vi godt kjent med, midt i smørøyet på Jæren. Kvelden ble avsluttet med nordlys og fotoshoot på Jærstranden med Petter(se bilde). Helt fantastisk!

Lørdagen var værmeldingen ganske klar; fint noen timer på morgenkvisten, regn og stiv kuling resten. Her var det bare å komme seg ut og Bjårvatn sør på Jæren ble første stopp. Lappfiskand, horndykker, toppdykker, dvergdykker, taffeland og en haug med knoppsvaner(100 stk) ble notert m.fl. En havørn trakk over oss når vi sto å kikket ut over dette artsrike vannet. 

Ikke langt unna er Holmestø på Brusand. Her var det observert vannpiplerke de siste dagene som er en utfordrende art som de fleste manglet på listen sin. Flott lokalitet der overvintrende steinskvett ikke er uvanlig og arten var den første vi møtte sammen med et par myrsniper. Det spratt noen skjærpiplerker rundt omkring, men vi merket fort med økende vind og regn at dette skulle bli en utfordring. Til slutt ga vi opp da regn og sand pisket oss i fjeset. Her var det bare å trekke innover i landet for å sjekke alle vann- lokalitetene som er på Jæren.

Selektive som de fleste fuglekikkere er ble en ringand(se bilde) oppsøkt først. Den holdt seg sammen med noen toppender i Litlavatn, Moi. Resten av dagen ble en kamp mot vær, vind og dugg i bil, men med mange fine observasjoner og mengder med fugl.

Søndagen var det lovet bedre vær, opphold til kl fem og mindre vind var varselet. Vi startet med en fottur rundt haugen rett nord for campingen der litt av hvert hadde blitt sett siste uken; perleugle, hornugle, blekbrynsanger m.m. Fin lokalitet, men artene uteble for oss. 

Neste stopp ble en rusletur ned til Revtangen der det alltid er mye fugl og nye tur-arter. Mengder med stær, toppskrav, myrsnipe, fjæreplytt, en sandlo, flere linerler, en storlom trakk sør og ca 40 pilfink rotet rundt i tangen m.fl. En jordugle tok en liten sving utover fjorden før den landet rett bortenfor oss. Her kunne vi stått i timevis og oppdaget noe nytt, men andre lokaliteter skulle besøkes. 

Ivar og Kåre hadde holdt utkikk ved parkeringen på Reve camping og kunne rapportere om myrhauk og fjellvåk når vi kom tilbake. Resten av gjengen fikk sett fjellvåken som satt på en sandhaug og en musvåk satt å spiste på noe litt lengre sør.

Fokus artene for dagen var fremdeles vannpiplerke pluss en egretthegre som var sett i Søylandsvannet sør. Ken hadde funnet stedet å stoppe og den store hvite hegren ble oppdaget før vi var ute av bilene. Så var det vannpiplerken da, ville vi klare id problematikken. På vei sørover ble det imidlertid bråstopp, en mulig asiasvartstrupe var blitt observert nord for campingen vår. Heseblesende ankom vi spotten, for dessverre å oppdage at fuglen var borte. Selv om tiden er dyrebar på denne årstiden er dette en del av kicket  med å være på Jæren, det dukker alltid opp noe spennende som får «fuglepulsen" til å stige. 

Når vi nok en gang ankom vannpiplokaliteten på Brusand var vinden løyet betraktelig fra dagen før og vi ble oppmerksom på noen lyse individer av piplerker. De var selvfølgelig rastløse som piplerker flest, men vi fikk tatt noen bilder og optimismen steg. Det var nok varierende sikkerhet i gruppen når vi forlot stranden, men i snitt var vi vel 91,2 prosent sikker, men bildene måtte nok sjekkes på pc før vi ble helt sikker. 

Vi «birdet" oss hjemover i tretiden og da skrudde en eller annen på vannet igjen. Vi hadde noen korte innholdsrike stopp på returen og spesielt er et stopp ved Hafrsfjord bru er å anbefale. Det ble imidlertid siste stopp før mørket senket seg igjen og som 3. klassingen for n-te gang skrev til stil-avslutningen sin; Alle var enig om at det hadde vært en fin tur!

Hilsen

Tor Helge, Kåre, Ken, Eli, Bjarne, Ivar, Petter og Dag(turleder).

   

 

Nordlys
FOTO: Petter Thornes
Ringand
FOTO: Petter Thornes