Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Bergen lokallag til Herdla

Lørdag 29.3.25 var det igjen tid for den tradisjonsrike vårturen til Herdla. 28 deltagere hadde meldt seg på for å sjekke ut hvilke trekkfugler som var ankommet.

Av Dag H Gjerde

Publisert 31.03.2025


Turen startet i en skikkelig regnskyll, såpass kraftig at vi måtte søke ly en knapp times tid på Herdla Fuglestasjon. Michael informerte om arbeidet på stasjonen og Lars fra Herdla Museum om samarbeidet dem imellom. Herdla Fuglestasjon har mange besøkende skoleklasser gjennom året som får demonstrert ringmerking.

Etter en stund lettet været slik som Yr hadde lovet, og selve turen kunne starte. Første vårarten dukket opp allerede på vei ned til Herdlavalen, to linerler gikk næringssøkende rundt fjøset.
Det ble tidlig klart hva som skulle bli dagens mest tallrike art, drøyt 300 grågås gikk og beitet på jordet, ispedd en kortnebbgås og en 2k tundragås. Ellers var det gode antall på tjeld, stær og ikke minst 55 viper som vi håper skal få et godt hekkeår på Herdla. Tiltak er gjort for at det forhåpentligvis skal skje. Godt samarbeid med bonden, merking av reir og en egen del av jordet som ikke vi bli slått, har fått det kledelige navnet; "vipe-jordet".

Et gravand-par ble observert i Prestviken. Arten har ikke hekket på Herdla på mange år, men hugging av skog på nærliggende øyer er kanskje et tiltak som vil virke. 
Sandloen har imidlertid fått frem unger de siste årene. Alltid kjekt å se denne vakre vaderen når de ankommer for en ny hekkesesong.
15 heilo gikk rastløst omkring og sanglerkene sang høyt i sky selv om temperaturen sank en del da det klarnet opp. 

Da vi ankom fugletårnet var det tid for å vende teleskopene mot Herdlaflaket. Sterk vestlig vind med bølger gjorde observasjonsforholdene vanskelige.
Gråstrupedykker, horndykker, to av hver, og en islom, duppet opp og ned i bølgene i tillegg til at de, som dykkere gjør; dykket. Komikken begynte når alle skulle forklare sidemannen hvor fuglene var. "Retningen er;  den er bak en gjerdestolpe, staur, pinne, stokk eller en rot!!?" Beskrivelsen av den samme stokken eller stauren eller....var mange. Etter en del arbeid fikk de fleste med seg artene.

Runden gikk sin gang, noen tornirisk fløy over, bergirisk ble observert og på returen dukket en flott snøspurv opp. Flokkene vi alltid så på disse turene med opptil 40-50 snøspurver har uteblitt i mange år nå. Det dukker alltid opp noe uventet på disse turene, denne gangen oppdaget Terje med sitt skarpe blikk en låvesvale næringssøkende over Valen. Tror ikke det var mange på turen som har sett denne arten i mars før. Den var endatil sett og dokumentert dagen før på Herdla, som den første i Norge i år.

Avslutningsvis endte vi opp på Herdla Museum i lune omgivelser til logg og en kopp kaffe med noe attåt. 54 arter var loggført!
Stein Olsaker avsluttet dagen med å vise sine bilder utstilt på museet og sine betraktninger om naturen sin helsebringende rolle i dagens travle samfunn.

Takk til alle som var med på tur. Vel møtt neste gang!

Oversikt over Prestvika
Fra denne siden får en god oversikt uten å trakke gjennom Prestvika FOTO: Anders Heien
En fotogen snøspurv
Kun en snøspurv viste seg fram på innsiden, Herdla SØ FOTO: Stein Rune Risa
Rastende låvesvale
Låvesvalen tok seg en lang rast til glede for fotografene FOTO: Stein Rune Risa