Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Til Herdla med BirdLife Bergen

Den årlige august-turen til Herdla med BirdLife Bergen lokallag ble en tur med mye fugl. 19 deltagere som verken var redd for regn eller vind møttes på Herdla Fort på morgenkvisten 25. august.

Av Dag Gjerde

Publisert 26.08.2024

Litt uvanlig, og ikke minst positivt, var at det var flest damer med på turen. Stempel som en forening for gretne gamle gubber er ikke lenger gyldig!

Kraftig vind fra vest og bygevær lovet godt for en god dag med vadefugl, noe vi fort fikk bekreftet da vi tok første kikk utover Herdlavalen. Dominerende arter var sandlo, myrsnipe og brusfugl. Ellers var det gode antall for Herdla å være, på arter som dvergsnipe, tundrasnipe, steinvender, svarthalespove, lappspove, gluttsnipe og grønnstilk.

Vadefugler kan være en utfordrende artsgruppe for mange siden draktvariasjonen er så stor. Det er heller ikke fugler en ser daglig. Dette var imidlertid en god dag for å studere dem i forskjellige drakter. Herdla er i tillegg ganske unik med at det er korte avstander en ser fuglene på.

En art vi alltid håper å få med oss er sotsnipe. Utrolig nok kom det to seilende over hodet vårt på returen. Den ene landet i en av de mange dammene som oversvømmer Herdlavalen i disse nedbørtunge dagene. En flott vader og et nytt bekjentskap for flere av turdeltagerne. 

Etter en runde på fortet var det logg ledet an av Terje. 55 arter ble notert. En god dag i felt!

Vadere
Tre svarthalespover, en fiskemåke og en gjeng brushøns. FOTO: Dag Gjerde
Sotsnipe
Et av dagens høydepunkt var to sotsniper. Dette var en av dem, en ungfugl. FOTO: Dag Gjerde