Naturforvaltning:
BirdLife Norge reagerer på Anticimex sin omtale av fugler
Anticimex er et firma som jobber med skadedyrkontroll, mattrygghet og bygnings-/ boliginspeksjoner. En del av arbeidet handler om fugler, som i visse tilfeller kan utgjøre en utfordring knyttet til blant annet hygiene. Dessverre omtales fugler, og måker spesielt, altfor ofte i negative ordlag med få nyanser, og nå reagerer BirdLife Norge.
Av Martin Eggen
Publisert 20.03.2024
BirdLife Norge mener at en del av kommunikasjonen til Anticimex er villedende, og i noen tilfeller direkte feil. Selv har vi valgt gråmåke som Årets fugl i 2024, og jobber med å spre kunnskap og gode holdninger til disse vakre og nyttige fuglene. Vi vet også at de aller fleste setter pris på fuglelivet rundt seg. Nå som våren er på vei landet rundt, venter vi med forventning på at en ny hekkesesong skal ta til. Vi kan ikke akseptere tekster som kommuniserer at fugler først og fremst er et problem.
Når starter hekketiden?
En av feilene vi har påpekt i en henvendelse til selskapet dreier seg om når hekketiden for måker begynner. Mange steder starter den tidligere enn i mai, slik overskriften på et blogginnlegg vi fant på Facebook proklamerer. Det er slettes ikke uvanlig at krykkjene ordner på reirene sine i mars, og at fiskemåka allerede ligger på egg i april. I blogginnlegget skrives det at «Har fuglene lagt egg, for eksempel på takterrassen eller under takgesimsen din, er det forbudt å flytte på dem. Særlig gjelder dette for rødlistede arter, som fiskemåke, krykkje og hettemåke.» Dette er feil. Det som er riktig er at reir, egg og unger er beskyttet av naturmangfoldlovens § 15, og det gjelder alle arter uavhengig av rødlistestatus.
Budskapet rundt dette må være tydelig: Forebyggende tiltak må gjøres før hekketiden. Når fuglene begynner å etablere seg og lage reir, er det for sent.
Hva er beskyttet i lovverket?
I naturmangfoldens § 15 står det at:
Høsting og annet uttak av naturlig viltlevende dyr skal følge av lov eller vedtak med hjemmel i lov. Ved enhver aktivitet skal unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi unngås. Likeledes skal unødig jaging av viltlevende dyr unngås.
Språk om naturen rundt oss påvirker holdninger
Vi reagerer sterkt på ordbruken til Anticimex , eksempelvis «La oss hjelpe deg med bekjempelse av fugler». Vi ber derfor Anticimex endre holdninger og språkføring i sine reklamer og i øvrig kommunikasjon. Vi ber videre om at bedriften oppdaterer seg på gjeldende lovverk og sørge for at bedriftens ansatte forholder seg til dette.
Du finner vår henvendelse til Anticimex i lenke under.
Tilleggslesning:
- Nyttig informasjon fra Statsforvalteren i Nordland om måker
- Spre litt måkekjærlighet!
- BirdLife Norges informasjonsarbeid om måker
Tillegg til nettsak (lagt inn 16. april 2024)
Anticimex har tatt BirdLife Norges henvendelse på alvor, fjernet den aktuelle annonsen og sørget for å laget en oppdatert instruks for sine ansatte rundt lovverk og hensynet til hekkende fugl.