Prosjekter:
Med hastverk tilbake til hekkeplassen
En storspove som BirdLife Norge merket med GPS-sender i fjor sommer, har nå ankommet hekkeplassen sin i Nord-Troms etter å ha tilbragt vinteren i Skottland.
Av Frode Falkenberg, Morten Helberg og Peter Sjolte Ranke
Publisert 25.04.2025
I forbindelse med prosjektvirksomhet i Nord-Troms fanget BirdLife Norge en storspovehann på hekkeplass i juli 2024. Fuglen ble påmontert en GPS-sender, som sender posisjoner i bestemte intervaller. Det gjør at vi for første gang har hatt muligheten til å følge en norsk storspove sine bevegelser på hekkeplassen, på trekket og i overvintringsområdet.
Fire uker på reisen sørover
Tre uker etter at fuglen ble merket avsluttet den sitt sommeropphold i nord, og forlot Karlsøy i Troms om kvelden 29. juli 2024. Reiseruten sørover gikk langs den ytre norske kystlinja, før den svingte mot vest og krysset Nordsjøen fra Melvær i Vestland. Den ankom sin endelige destinasjon i Skottland natt til 25. august.
Det var tydelig at det ikke hadde vært noe utpreget tidspress på reisen, og han hadde tatt seg god tid på rasteplassene. De første 14 dagene i august holdt han seg på Raudøya, den ytterste holmen ut mot havet et par mil nordvest for Rørvik i Trøndelag. Etter en kort etappe videre ble de neste ti dagene tilbragt i skjærgården på sørsiden av Smøla i Møre og Romsdal. Da han forlot Smøla var fuglen mer målrettet, og strekningen til overvintringsområdet gikk i én etappe - bare avbrutt av en tre timer rast etter nordsjøkryssingen, ved Edmonstone på Orkney.
Overvintring i Skottland
Etter ankomst i overvintringsområdet fem mil nordøst for Inverness i Skottland i slutten av august, levde den et rutinemessig liv innenfor et begrenset areal. Ved fjære sjø furasjerte den helst i et lite favorittområde på stranden øst for Golspie, og ved flo flyttet den seg inn på land for å finne mat eller raste og sove. Vinteren forløp for øvrig uten nevneverdige utflukter før avreisen i april.
To døgn på reisen nordover
I sterk kontrast til de rause tidsbudsjettene på turen fra hekkeplassen til overvintringsområdet i fjor høst, var det en betydelig mer hastig reise motsatt vei. Storspoven forlot stranda si i Skottland om formiddagen 13. april 2025, trakk nordover langs land et par timer, før han endret til en mer østlig kurs mot åpent hav. Kryssingen av Nordsjøen tok 6 timer og 20 minutter, og han ankom Norskekysten ved Utsira i Rogaland klokka 20.05. Gjennomsnittlig fart over Nordsjøen hadde vært 76 km/t (maks 100 km/t). Til sammenligning brukte han dobbelt så lang tid på omtrent samme strekning da han fløy motsatt vei i fjor høst.
Hele reisen fra overvintringsområdet i Skottland til hekkeplassen i Troms var på 2 250 km, og ble unnagjort på 48 timer. Med tre rastestopp på til sammen 8,5 timer innebærer dette en gjennomsnittlig hastighet på 57 km/t når han var på vingene. Han ankom hekkeplassen 15. april og har siden holdt seg trofast i dette området.

