Hopp til hovedinnhold

Naturforvaltning:

Varangerfjorden, stellerand og akvakultur

Nok en gang ser vi at områder som for lengst skulle vært vernet mot ødeleggelse, trues av utbygging og negative tiltak, denne gangen akvakultur. Forekomstene av den truede stelleranda i Varangerfjorden i Finnmark er ikke viet mange tanker i utarbeidelsen av kystsoneplanene for Varanger. BirdLife Norge mener planene må stanses.

Av Martin Eggen og Tomas Aarvak

Publisert 20.04.2025

Sjelden og sårbar and

Stellerand hekker i småvann på tundraen i Sibir og Alaska. Den overvintrer i kystområder i Alaska, østlige Russland, på øygruppa Aleutene samt i Nordøst-Europa med en viktig vinterbestand i Norge. Vinterføden består i hovedsak av bløtdyr og krepsdyr. Den norske utbredelsen av stellerand er begrenset til den østlige kystlinjen av Finnmark, hvor arten tilbringer vintermånedene og deler av våren.

Stellerand står oppført som sårbar (VU) på Norsk rødliste for arter (2021). På grunn av kraftig nedgang i den globale bestanden av stellerand, er arten også kategorisert som «sårbar» på IUCNs globale rødliste for arter. I tillegg er stellerand en norsk ansvarsart siden vi har mer enn 90 % av europeisk vinterbestand langs våre kyster, først og fremst i Varangerfjorden.  

BirdLife Norge gjennomfører årlig overvåking av forekomsten av stellerand både langs Varangerfjorden og i kystområdene fra Båtsfjord til Berlevåg. Overvåkingen er en del av prosjektet «Sjøfuglbestander i Barentshavsregionen», hvor vi samarbeider med bl.a. Norsk Polarinstitutt og Norsk institutt for naturforskning. 

Akvakultur midt i stellerendenes matfat

Som følge av overvåkingen har vi god oversikt over de viktigste overvintringsområdene til stellerender og en rekke andre rødlistede og sårbare dykkender og sjøfugler i Varangerfjorden. Området er et globalt viktig område for fugler og naturmangfold (Important Bird and biodiversity Area, IBA) nettopp på grunnlag av de ekstremt store naturverdiene. Dette burde gi grunnlag for omfattende marint vern til gode for natur, fugler og de tradisjonelle næringene i fjorden, tuftet på bærekraftig høsting og fiske. 

Planene om akvakultur i Varangerfjorden har skapt stor regional debatt, og store deler av befolkningen er motstandere av prosjektene. Ikke minst er fiskerne opprørte. Fuglene har som kjent ingen egen stemme inn i verken kommunestyrer eller fylkeskommuner, men trenger at BirdLife Norge og andre naturvernorganisasjoner hever røsten. Det trengs i denne saken, for her vil man med stor presisjon legge akvakultur til Nord-Europas viktigste sjøareal for stellerand. Også konsekvensutredningene tilknyttet kystsoneplanen har konkludert med stor skade på naturmangfoldet dersom anleggene blir realisert. BirdLife Norge er sjokkert over planene og mener det står nasjonale og internasjonale verdier på spill. 

Hva med handlingsplanen for sjøfugler?

I januar 2025 la regjeringen frem sin handlingsplan for sjøfugler. BirdLife Norge har kritisert denne i harde ordlag, da vi mener den er for lite konkret og inneholder for få beskyttende tiltak for hardt prøvede sjøfuglbestander. At en av våre mest forvaltningsrelevante arter utsettes for planene i Finnmark, viser at nasjonale miljøinteresser ikke blir godt ivaretatt. Handlingsplanen peker på fylkeskommuner og statsforvalteres rolle i å ivareta regionale og nasjonale interesser: 

  • Gjennom regional planlegging og tilrettelegging for bruk og bevaring av kyst- og havområder, bidrar fylkeskommunene til planlegging av aktiviteter som kan ha påvirkning på sjøfugl, for eksempel planlegging av akvakulturanlegg.
  • Dersom det søkes om å etablere akvakultur på en lokalitet med særskilte naturforhold, for eksempel der det er grunn til å tro at sjøfugl vil bli negativt påvirket av forurensning fra omsøkt akvakultur, kan statsforvalteren bestemme at akvakultur er ulovlig uten en særskilt tillatelse etter forurensningsloven. Dersom det gis en slik tillatelse, kan det stilles særskilte vilkår av hensyn til sjøfugl.

BirdLife Norge har levert et fyldig høringssvar til kystsoneplanen og forventer at kommuene selv rydder opp. Hvis ikke må staten gjøre det. 

Høringssvar BirdLife Norge

stellerand
Stelleranda er blant våre minste marine dykkender, men samtidig kanskje den aller mest hardføre. Bildet viser en voksen hann. FOTO: Gunnar Numme
Stellerand Varangerfjorden
Kartet viser de viktigste overvintringsområdene for stellerand i Norge og Nord-Europa. Akvakultur og forringelse av disse sjøområdene vil være i sterkt konflikt med nasjonale miljømål og forpliktelser om å verne om stellerand, en norsk ansvarsart. FOTO: Tomas Aarvak/BirdLife Norge
Stellerand
Næringen til stelleranda kan deles inn i tre hovedtyper: snegler, krepsdyr og muslinger. Undersøkelser på 1990-tallet viste en fordeling på 31 % snegler, 41 % krepsdyr og 23 % muslinger. Særlig viktig var tanglopper og marflo, visse typer snegler som Lacuna vincta og Margarites helicinus og blåskjell. Felles for svært mange av disse artene er at de ofte finnes på selve tareplantene. Endene danner tette flokker. Naturverdiene i Varangerfjorden er enorme. Varangerfjorden og Barentshavet har en av verdens høyeste tettheter av sjøfugler. FOTO: Tomas Aarvak