Hopp til hovedinnhold

Naturforvaltning:

Ett av Norges flotteste fugleområder blir industrihavn?

I Vardø har man lenge jobbet for etablering av industrihavn ved Svartnes. Dette er et elvedelta der Storelva møter havet, og som har vist seg å være av enorm betydning for fugler. Mange fuglekikkere som har besøkt Finnmark kjenner lokaliteten. BirdLife Norge er svært kritisk til lokaliseringen, og nå har også Statforvalteren i Troms og Finnmark meldt at de ikke aksepterer planene.

Av Martin Eggen

Publisert 03.10.2024

Enormt viktig naturområde

Per dags dato er 155 ulike fuglearter (per juli 2024, artsobservasjoner.no) observert ved Svartnes, blant det høyeste antallet registrert ved en lokalitet i Finnmark. Hele 55 av disse står oppført på Rødlista for arter (2021). Av disse er 37 truet (sårbar, sterkt truet og kritisk truet). Vadere og ulike sjøfugler som terner og måker dominerer ofte, men deler av planområdet er også viktig for ulike dykkender, flere kategorisert som truet både på nasjonal og internasjonal rødliste. 

BirdLife Norge påpeker i vårt høringssvar at Svartnesbukta er et viktig overvintringsområde for den globalt rødlistede stelleranda, og at arten omfattes av OSPAR-konvensjonen som Norge har ratifisert. Konvensjonen som gir oss en internasjonal forpliktelse til å ivareta leveområdene for denne arten i Norge. BirdLife Norge teller stellerender i Varangerfjorden i et eget prosjekt. 

Også krykkje er en særdeles viktig art i forvaltningssammenheng. Bestandsnedgangen siden 1980-årene tilsier en rødlistevurdering som kritisk truet, og Svartnes er et leveområde av stor betydning. Det blir regelmessig sett et firesifret antall her, og 1. juli 2013 ble 5500 krykkjer registrert. 

Havna bør legges et annet sted

Flere utbyggingsalternativ er skissert, alle med omfattende innvirkning på fuglefaunaen. Også fugler fra Hornøya, ikke minst krykkjene, bruker området til raste- og vaskeplass. Dermed vil inngrep her også gå utover verneverdiene i et særdeles viktig fuglefjell. 

Både Avinor og Statsforvalteren i Troms og Finnmark har fremmet innsigelse til planforslaget. For Avinor handler det om konflikt med flyplass, for statsforvalteren handler det om naturmangfold. Et viktig poeng statsforvalteren har, er mangel på alternativ plassering. De skriver: Sett i lys av de store naturverdiene og konsekvensene en utbygging som ønsket i alternativ 3 vil føre til, vil det være naturlig å etterlyse ytterligere vurderinger knyttet til alternative plasseringer og muligheter for utbedringer av havn i Vardø, jf. planbeskrivelsens kapittel 5.12. I planbeskrivelsen omtales alternative plasseringer helt kort.

Statsforvalteren ønsker en dialog med Vardø kommune i det videre arbeidet med planen, og anmoder kommunen om å endre planene slik at områdets viktige funksjon for fuglelivet blir opprettholdt. 

Les BirdLife Norges uttalelse her.

Les Statsforvalteren i Troms og Finnmarks innsigelse her.

Stellerand
Mens den overvintrende bestanden av stellerand var mer enn 10 000 fugler på 80-tallet, sees det kun et tresifret antall stellerender i Varanger nå. Dermed er det ekstra viktig å bevare kystområdene stelleranda foretrekker og finner mat. FOTO: Frode Falkenberg
Polarmåke
Svartnes er av veldig stor betydning for måker, og ikke bare krykkjer. Her en gråmåke og en polarmåke fotografert ved Svartnes i mars 2020. FOTO: Ingar Jostein Øien
Svartnes
Ved Svartnes er det gressbakker, fine fjærehabitater og berg mot Bussesundet. Utløpet av Storelva er spesielt viktig, og her samles tidvis betydelige mengder fugler for næringssøk, hvile og vask. FOTO: Tormod Amundsen/Biotope