Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Må bygge krykkjehotell i Lofoten

På Hamnøy i Lofoten skal man rive eldre bygningsmasse og sette opp nye bygg. På de eksisterende byggene hekker det krykkje. I tråd med våre anbefalinger er det gledelig nok satt vilkår om at det som et kompenserende tiltak skal bygges krykkjehotell. Krykkje er en sterkt truet fugleart, og Moskenes har et særlig ansvar for arten siden flere hundre par hekker i kommunen.

Av BirdLife Nordland

Publisert 31.10.2024

Krykkje hekker i Norge i kolonier langs kysten fra Rogaland til Varangerfjorden i Finnmark. Den hekker primært i fuglefjell, men mange steder også på bygninger og broer. Føden fanges i overflaten og består gjerne av småfisk og krepsdyr. Krykkja overvintrer i hele Nord-Atlanteren, og noen opptrer langs norskekysten om vinteren.

Det har på landsbasis vært en bestandsnedgang for krykkje i intervallet 50–80 % de siste tre generasjoner, og den er nasjonalt rødlistet som sterkt truet (EN). Etter sommeren 2023, da over 20 000 krykkjer mistet livet på grunn av høypatogen fugleinfluensa, frykter man at den nasjonale bestanden av krykkje er rundt 10 prosent av bestanden i 80-årene, noe som tilsier en rødlisting som kritisk truet (CR).  

Arten er på bakgrunn av bestandsnedgang nå vurdert som sårbar (VU) både på den europeiske og den globale rødlista.

Om krykkjene i Moskenes

Tilrettelegging for krykkje gjøres allerede flere steder i Lofoten, f.eks. på Tind i Moskenes. Krykkjene er kolonihekker, med felles antipredator-forsvar. Forekomsten på bygningen og området rundt må derfor sees i sammenheng.

Krykkjene i Moskenes hekket ulike steder både på bygninger og i fjellvegger. Den totale bestanden utgjør flere hundre par, og BirdLife Lofoten teller dem regelmessig. Nedgangen de siste 20 årene er på rundt 75 % i Moskenes, og således har bestandsnedgangen fulgt nasjonale trender. 

Ved riving av eldre bygg går viktige naturverdier tapt. Derfor ønsker BirdLife Norge at det tilrettelegges for krykkjer på et nivå som minst tilsvarer antall hekkeplasser som forsvinner. Dette kan blant annet gjøres ved å sette opp hekkehyller på vegg eller lage krykkjehotell. Der man ikke ønsker etablering av krykkjer må bygningene utformes slik at fuglene ikke etablerer seg. Fasaden må være uten utstikk og karmer der krykkja kan hekke. Når krykkjene er etablerte er det vanskelig å drive dem vekk (september–februar), og det er ulovlig i hekketiden.

Vilkår i tillatelse

  • Det skal ikke igangsettes/gjennomføres arbeid i hekkesesongen (mars–august).
  • Det skal etableres krykkjehotell. UiT, NINA og BirdLife Norge er aktuelle ressurser. 
Krykkje
Krykkje hekker i små og store kolonier flere steder i Moskenes. Her fra Hamnøya våren 2024. FOTO: Martin Eggen
Krykkjer bru
I mange år har krykkjene hekket på brua mellom Sakrisøya og Hamnøya i Moskenes. Krykkjene kommer tilbake til samme hekkested år etter år, returnerende fra et omflakkende liv på storhavet vinterstid. FOTO: Martin Eggen
Krykkjehotell
Forslag til design av krykkje-hotell modell «Krykkje-stjerne», tegnet av Sine Hagestad i. BirdLife Norge. Konstruksjonen festes i bakken med stolpesko i et enkelt hull i bakken, og settes sammen av trykkimpregnert konstruksjonsvirke og enten terrassebord eller vanlige kledningsbord, med hyller som får skillevegger og minst 15 cm bredde. Det hele skrues sammen med syrefaste skruer og barduneres med litt tykke vaiere så det ikke kan blåse ned, og hele konstruksjonen kan fjernes ved behov. Det fungerer også godt å lage hekkehyller direkte på vegger, f. eks. et naust. FOTO: BirdLife Norge