Hopp til hovedinnhold

Naturforvaltning:

Regjeringen svikter sjøfuglene

Regjeringen ofrer sjøfuglene til fordel for næringsinteresser som bidrar til å ødelegge vårt felles matfat i havet.

Av BirdLife Norge og Sabima

Publisert 15.01.2025

Endelig har handlingsplanen for sjøfugl kommet – nesten ti år etter at den ble vedtatt i 2016. BirdLife Norge og Sabima forventet en handlingsplan som bidro til konkrete og målbare tiltak som sikrer trygge hekkeområder og tilgang på næringsrik mat. I stedet fikk vi en brosjyre med ansvarsfraskrivelse.

– Regjeringen har ikke innsett alvoret, og den lanserte planen er ikke tilstrekkelig for å stoppe den negative utviklingen og beskytte sjøfuglene. Vi trenger en mer konkret plan med tiltak som vil gjøre en reell forskjell, sier generalsekretær Kjetil Solbakken i BirdLife Norge.

Sjøfuglenes ofres

Nok en gang viser regjeringen at de ikke tar naturkrisen på alvor, og hva nedgangen i sjøfugl faktisk forteller oss. Antall sjøfugler i norske fuglefjell har gått ned 80 prosent siden 1970-tallet. Nesten halvparten av sjøfuglartene har status som truet på den norske rødlista. Sjøfugl er viktige indikatorer for havets helse og nedgangen i sjøfuglbestandene viser at havforvaltningen i Norge ikke er bærekraftig. Sterke tiltak for å bedre situasjonen for sjøfugl vil derfor også gi bedre framtidsutsikter for tilgang på havressurser. Den muligheten grep ikke regjeringen.

– På den ene sida sier de at de skal ta vare på sjøfuglene, samtidig deler regjeringen ut tillatelser til oljevirksomhet og andre tiltak som forverrer situasjonen. Det er et gigantisk paradoks, sier naturvernrådgiver Martin Eggen i BirdLife Norge.

Sjøfuglene trenger trygge hekkeplasser og mat

Handlingsplanen har satt mål om at situasjonen for sjøfuglene skal være bedre innen 2035. For å nå dette trenger sjøfuglene i hovedsak at havbruk og fiskerikvoter som tar hensyn til sjøfugl og deres behov til tilgang på næring, marine verneområder som tar vare på deres livsgrunnlag og viktige områder for sjøfugl, og økt innsats i kampen mot fremmede arter som mink. Det betyr konkrete endringer i lovverket og økte økonomiske midler som gir miljøforvaltningen økt kraft. I stedet har regjeringen lagt en plan med ‹mulige tiltak» innenfor eksisterende sektorregelverk, og vage henvisninger til eksisterende lovverk og forvaltningsverktøy og prosesser for hvordan finne løsninger.

Ikke en kystnasjon verdig

Arbeidet med handlingsplanen har tatt spesielt lang tid, og strandet flere ganger av uklare årsaker. BirdLife Norge har gjentatte ganger fått avslag på sine forespørsler om innsyn i prosessen knyttet til utarbeidelsen av handlingsplanen.

Norge får betydelige inntekter fra havnæringer og åpner for olje- og gassleting, havvind og oppdrettsanlegg i sjøfuglenes leveområder som stadig krymper. Samtidig nedprioriteres tiltak for å beskytte sjøfuglene og livet i havet. Handlingsplanen som nå er lagt frem er en katastrofe for sjøfuglene og sørger ikke for å iverksette tiltak som vil stanse den negative utviklingen.

Videre lesing:

Her finner du regjeringens handlingsplan for sjøfugler

Lunde
Lunde står oppført som EN - Sterk truet på Norsk rødliste for arter 2021. Lunde er blant 24 sjøfuglarter som har status som truet på rødlista. En handlingsplan uten handling hjelper ikke sjøfuglene våre. Lunde og andre sjøfuglarter trenger mer konkrete og effektive tiltak for å bedre bestandssituasjonen. Foto: Knut-Sverre Horn. FOTO: Knut-Sverre Horn
Regjeringens handlingsplan for sjøfugler - forside
BirdLife Norge og Sabima er enige om at handlingsplanen som nå er lagt frem svikter sjøfuglene og sørger ikke for å iverksette tiltak som vil stanse den negative utviklingen. Foto: Regjeringen. FOTO: Regjeringen
Lomvi med fisk
Lomvi og andre sjøfugler trenger god tilgang på fisk i hekketiden. Fuglefjellenes plassering samt områder med høy tetthet av sjøfugl ikke er tilfeldig fordelt, men finnes nettopp på steder hvor havstrømmene konsentrerer store mengder fiskelarver og andre næringsemner sjøfuglene er avhengige av. Foto: Knut-Sverre Horn. FOTO: Knut-Sverre Horn