Naturforvaltning:
Skadefelling på grågås: Sivilombudet rydder opp
Etter at syv søknader om fellingstillatelse på inntil 79 grågjess ble godkjent i Harstad, har Sivilombudet sett på om tillatelsene og påfølgende klagebehandling har fulgt lovverket. Lovverket rundt skadefelling av fugler og dyr er strengt, og det skal være en høy terskel for å få slike tillatelser. Nå som grågåsa snart inntar landet, bør alle merke seg hva Sivilombudet mener skal til for å få slike tillatelser.
Av Martin Eggen
Publisert 18.02.2025
Det var NOAH - for dyrs rettigheter som klaget behandlingen disse grågjessene fikk. Etter at Sivilombudet har vurdert saken, rettes det kritikk av både kommune og Statsforvalteren i Troms og Finnmarks. Sivilombudet slår blant annet fast:
- Avliving av viltlevende dyr er forbudt, og unntak skal følge av lov eller vedtak med hjemmel i lov, jf. naturmangfoldloven § 15.
- Det er viltforskriftens § 3-5 som åpner for skadefelling, men skadefelling skal ikke være et bestandsregulerende virkemiddel, men et tiltak for å stanse eller avverge skade som skjer her og nå. Fellingstillatelse er et vedtak til fordel for søkeren, på bekostning av hensynene bak reglene om artsforvaltning i naturmangfoldloven. Det er derfor strenge vilkår for å få en fellingstillatelse, og avliving skal være siste utvei.
For å kunne vurdere om vilkårene er oppfylt eller ikke, må forvaltningsorganet sørge for å ha et tilstrekkelig opplyst beslutningsgrunnlag, jf. forvaltningsloven § 17 første ledd om forvaltningens utredningsplikt. - Sivilombudet poengterer at alle kriteriene i viltforskriften § 3-3 må være oppfylt for å kunne gi skadefellingstillatelse. Vilkårene er følgende:
a) Skaden er eller kan bli av vesentlig økonomisk betydning.
b) Skadeforebyggende tiltak er i rimelig utstrekning forsøkt, vurdert ut ifra hvilke verdier som skal beskyttes og kostnadene ved alternative tiltak.
c) Uttaket rettes mot skadegjørende individ.
d) Uttaket er egnet til å stanse eller vesentlig begrense skadesituasjonen.
e) Uttaket ikke truer bestandens overlevelse.
I 2023 opphevet Statsforvaltaren i Vestland skadefellingtillatelser av grågås på Bømlo etter klager fra BirdLife Sunnhordaland lokallag. Klagebehandlingen var oppklarende rundt hva som skal til for å skyte grågås og andre fugler utenom jakttider. Les om dette her.
BirdLife Norge oppfordrer alle til å følge med på saksbehandlingen i egen kommune, og vise til Sivilombudet og Statsforvalteren i Vestlandets opplysende vurderinger.