Naturforvaltning:
Når naturen blir et problem
Sommeren er på hell. Det blir stillere i naturen, og ikke bare fordi det ubønnhørlig går mot høst og vinter. Hvalrossen Freya i Oslofjorden ble skutt med rifle, etter at mennesker kom for nær. Er det et problem at vi velger å hente geværet når samlivet med ville dyr blir problematisk?
Av Martin Eggen og Kjetil Aa. Solbakken
Publisert 17.08.2022
Også i dag holdes enkelte dyrearter på et kunstig lavt nivå fordi storsamfunnet har tatt politiske beslutninger om å ha det slik. Men for de fleste fugler og dyr er det ikke jakt som truet bestandene, heller ikke avlivning av enkeltindivider. Derfor er det lett å tenke at avlivning av brysomme dyr er ok, og at terskelen for å ta geværet fatt ikke bør være for høy. Av og til vil man måtte drepe dyr når det er rimelig og fornuftig i akutte og spesielle situasjoner. Men det gir ikke gode løsninger i det lange løp.
Freya – en avviker?
Avlivning av fugler og dyr er først og fremst aktuelt når enkeltindivider viser tilegnede ferdigheter eller avvikende atferd fra artsfrender, og der avliving er en rasjonell løsning på en utfordring av en viss størrelse. Om dette var tilfellet for Freya, er omdiskutert. Når hun til slutt havnet i Oslofjorden, etter å ha være innom flere land rundt Nordsjøen siden 2019, ble fritidsbåter populære hvilesteder. Adferd må sies å være i overenstemmelse med behovene for en hvalross. Og de økonomiske skadene ble, tross alt, avgrenset.
Bygg kompetanse
Med dette som bakteppe må diskusjonen om sameksistens og gode løsninger for mennesker og natur starte nå. Dette gjelder ikke møter med hvalrosser, men også bl.a. fugler. BirdLife Norge er en organisasjon som forsvarer fuglenes interesser i en verden der andre hensyn ofte får fortrinnsrett. Vi er fuglenes advokat, men også en faglig orientert organisasjon som skiller mellom tiltak som er rasjonelle og de som ikke er det. Når oppdrettsnæringen vil skyte skarv ved oppdrettsanleggene påpeker vi at skyting av enkeltfugler ikke vil løse problemene. Nye fugler vil komme til. Når flate hustak og utstikkende vinduskarmer tiltrekker hekkende måker der de ikke nødvendigvis er ønsket, er det på disse konstruksjonene handlingsrommet ligger. Norge ligger langt bakpå i arbeidet med å forholde oss til dyr der vi driver næringsvirksomhet, i byer, boligstrøk og i områder der mange mennesker samles.
En verden i bevegelse
Miljømålene for å bøte på dette er ambisiøse, blant annet fordi økonomi og velferd er tuftet på en velfungerende natur. Ødelagt natur skal restaureres. Bestander av dyr skal økes. Da må vi lære oss å leve med ville skapninger, også når de dukker opp i nærheten av mange mennesker. En del av dette er å lære seg å holde avstand til farlige dyr. Som hvalrosser for eksempel, for å ta et ikke helt tilfeldig eksempel.