Naturforvaltning:
REPowerEU: Kan få følger for utbygging i Norge
Olje- og energidepartementet har denne sommeren hatt ute en høring om temaer som i stor grad kan påvirke norsk natur- og miljøpolitikk. Høringen dreier seg om endringer i tre EU-direktiver: fornybardirektivet, energieffektiviseringsdirektivet og bygningsenergidirektivet. Energiplanen har fellesbetegnelsen REPowerEU.
Av Martin Eggen
Publisert 22.08.2022
Endringene kan være EØS-relevante, og derfor få påvirkning på norsk energipolitikk. Flere av endringene som foreslås er kloke, og vil være viktige bidrag i å gjøre Europa uavhengig fra russisk gass og omstille samfunnet fra en fossil til en fornybar økonomi. Økt satsing på solenergi og energieffektivisering i bygg er tiltak som vil være med på å få ned klimagassutslippene i Norge og i EU-landene.
Energi- og sikkerhetspolitikk handler også om natur
Bedre konsekvensutredninger, ikke dårligere
Med dette som bakgrunn reagerer BirdLife Norge sterkt på de planlagte endringene i fornybardirektivet, der man går langt i å fjerne miljørettslige skranker og demokratiske prinsipper. Dette er prosesser som skal sikre kunnskapsbasert forvaltning og at tiltak for å fremskaffe mer fornybar energi ikke har uforholdsmessige store konsekvenser for natur og miljø.
EU-kommisjonen vil opprette «Go-to soner» der behandlingstiden for sol- og vindprosjekter til lands og til havs maksimum skal være ett år. Utenfor slike soner skal søknader behandles i løpet av to år. For å få til dette kreves det mindre tid til konsekvensutredning og mindre demokratisk medvirkning, bl.a. på høringer. Dette er kraftig på kollisjonskurs med de forbedringene man legger opp til i Norge, og det er allerede vedtatt å gi kommunene stor makt i plassering av energianlegg. Samtidig vil nok mange av områdene Norge tidligere har plassert vindkraftverk i neppe være aktuelt for "Go to soner", da det settes klare krav om hvilke naturtyper og naturverdier som må skjermes.
Styrk kunnskap og demokrati
BirdLife Norge mener Norge må gi tydelig beskjed om at det ikke er aktuelt for Norge å svekke miljølovgivningen, prinsipper om tilstrekkelig kunnskap forut for beslutninger og demokratiske prosesser når nye energianlegg, herunder vindkraftverk, skal planlegges. BirdLife Norge ber regjeringen på et tidlig stadium kommunisere at Norge krever å utbygge fornybar energi på en forsvarlig måte, og at EUs forslag til «hurtigbehandling» ikke gjør dette mulig. Norge må alliere seg med EU-land (som har større påvirkning på endelig resultat enn vi har) med lignende utgangspunkt.