Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Tyrkersteinskvett i Masfjorden

Masfjorden i Nordhordland er nok en kommune få fuglekikkere har besøkt i sin jakt etter sjeldne arter. Det skulle endre seg i midten av mai 2018, da en tyrkersteinskvett dukket opp i en kystnær furuskog på Holsøya. Arten hadde aldri blitt observert i Norge før.

Av Frode Falkenberg

Publisert 11.06.2018

Om ettermiddagen 11. mai fikk undertegnete en bildebeskjed fra generalsekretæren i NOF, Kjetil Solbakken. Beskjeden inneholdt to bilder av noe som måtte være en middelhavssteinskvett (puner- eller tyrkersteinskvett), og som skulle være sett i Hordaland en plass. Kjetil hadde mottatt bildene fra en kjenning, som i sin tur hadde fått de fra en som lurte på hva det var. Han som lurte på hva det var hadde videresendt bildene fra fotografen, som også var i villrede i forhold til hvilken art det kunne være. Når denne rekken av personer var nøstet opp, og utspringet til bildene, altså fotografen, var lokalisert - startet en lett mobilisering av fuglekikkere i hele Sør-Norge.

Jeg fikk snakket med fotografen Willy Borge, som kunne fortelle at fuglen faktisk var tilstede også dagen før. Den hadde holdt seg rimelig stabilt rundt på tomta hans disse dagene, og hadde en forkjærlighet for plassen foran garasjen hans. Observasjonen ble publisert på varslingstjenesten Band og på Artsobservasjoner, og en håndfull håpefulle fuglekikkere fra Bergen reiste ut allerede i grålysninga 12. mai. Kort tid etter ankomst ble fuglen funnet. Den satt da midt i den samme hagen som tidligere, og hoppet mellom leketraktorer og trampoliner. Gjengen som var der trakk seg tilbake for å la fuglen styre sitt eget show inntil andre tilreisende ankom. Biler med fuglekikkere var på vei fra Rogaland og Østlandet. Fuglen satt seg etterhvert i toppen på ei furu, og tok til å synge. Etter noen strofer slapp den seg ned i vegetasjonen i furuskogen, og ble ikke sett igjen resten av dagen! Intens leting etter den de kommende timene resulterte i ingenting. En stor skuffelse for alle som hadde tatt turen til Masfjorden denne dagen.

De fleste hadde på dette tidspunktet trodd at den sjeldne steinskvetten hadde reist videre. Men da en bergensornitolog igjen så fuglen grytidlig neste morgen, var rabalderet i gang igjen. Dessverre ble den også denne dagen kun sett tidlig om morgenen, og når alle tilreisende ankom var den forduftet. Faktisk ble dette den siste observasjonen av den sjeldne gjesten i Masfjorden.

Tidligere funn i Norge

Middelhavssteinskvett-hannen i Masfjorden representerer det 6. funnet av artsparet puner- og tyrkersteinskvett i Norge (om den godkjennes av NSKF). Det første funnet i Norge ble gjort 14. juni 1977 på Mølen i Vestfold. Senere er det gjort tre høstfunn (sept.-okt.) fra Rogaland og Vestfold i perioden 1979-1983, og til slutt ett vårfunn fra Fredrikstad i 1991. Ikke rart at fuglen ble populær utenfor fylkesgrensen!

Fuglen viste karakterer som var kompatible med, på det tidspunktet, den østlige underarten av middelhavssteinskvett, Oenanthe hispanica melanoleuca - tyrkersteinskvett. Denne (under)arten hekker i det østlige middelhavsområdet, og overvintrer i Sudan. Den østlige underarten er blant annet hvitere i mantelen, enn den brunere vestlige (som hekker på den iberiske halvøya og i Nord-Afrika). Den østlige underarten var ikke påvist i Norge tidligere. Med taksonomiske endringer gjort etter dette funnet, ble den flotte fuglen den første tyrkersteinskvetten som besøkte Norge.

Middelhavssteinskvett
Fuglen satt gjerne på en leketraktor når den speidet etter småkryp til frokost. FOTO: Eirik Nydal Adolfsen
Middelhavssteinskvett
Middelhavssteinskvettens stjert er nærmest helhvit med sentrale svarte fjær. Endebåndet er nærmest fraværende i forhold til vår hjemlige steinskvett. FOTO: Eirik Nydal Adolfsen