BirdLife Finnmark
Fiskemåkebestanden i Porsangerfjorden dramatisk redusert
I 1978 ble fiskemåke og andre sjøfugler telt opp i Porsangerfjorden i Finnmark. En ny telling i 2022 viste en tilbakegang på sørgelige 97 prosent. De dramatiske tallene gir grunn til både undring og bekymring. Tomas Aarvak i BirdLife Norge har jobbet i dette området i en årrekke, og oppsummerer situasjonen.
Av Tomas Aarvak
Publisert 29.04.2024
Dessverre er det slik at 32 av 54 sjøfuglarter nå er på den norske rødlisten, det vil si at de er i kraftig tilbakegang og kan forsvinne. Og blant disse har vi også den kjære lille fiskemåka vår.
Tellinger avslører stor tilbakegang
I 1978 ble hele den indre delen av Porsangerfjorden taksert av fugleforskere, og denne tellingen ble repetert i 2022. Da ble det funnet at situasjonen for fiskemåkebestanden på øyene i Porsangerfjorden er svært alvorlig. Den er mer eller mindre utradert siden 1978. Det ble påvist så få hekkende par i 2022 at det under oppsummeringen ble spekulert i om fiskemåka var oversett blant de andre måkene, men det kunne raskt utelukkes. Takseringen viste at det i 2022 var igjen mindre enn 3 % av forekomsten for 44 år siden. Det største antall par påvist på en øy/holme var 3 par. Til sammenligning var det i 1978 fire kolonier/holmer med over 50 par, med den største på anslagsvis 90 par.
Kunnskap er viktig for forbedre forholdene for fiskemåke
Kartleggingen av trekk gjøres på mange måter, men en av de metodene som forstyrrer lite er ringmerking. I Finnmark har det siden 1915 blitt ringmerket 1187 fiskemåker i Finnmark, og basert på gjenfangster og rapporter av døde fugler vet vi at våre fiskemåker reiser til Nordsjøen for å overvintre. Og de flyr dit direkte, og stopper ikke underveis i Nordland, Trøndelag eller andre steder.
23 år gammel fiskemåke