Naturforvaltning:
Verdens våtmarksdag 2025: Du kan bli vår helt, miljøminister Bjelland Eriksen!
I anledning Verdens våtmarksdag 2. februar 2025 er menneskers nytte av våtmarker et sentralt tema. Menneskene er avhengig våtmarkene, og derfor må vi beskytte dem. Akkurat det har vår miljøminister Andreas Bjelland Eriksen mulighet til å gjøre i 2025. Et forslag om byggeforbud på myr ligger på hans bord.
Av Martin Eggen
Publisert 02.02.2025
To år har gått
Ingen byggeforbud på myr har vi fått
Men forslaget er bra
Bjelland Eriksen, gjør det du sa!
Gjennomslag for Sosialistisk Venstreparti (SV)
SV fikk gjennomslag for utarbeidelse av lovforbud mot nedbygging av myr gjennom sine budsjettforhandlinger med regjeringen i 2023. Miljødirektoratet kom med et godt forslag allerede i desember samme år. Forslaget inneholder to viktige elementer avgjørende for myra. Disse må Bjelland Eriksen få gjennomslag for politisk skal dette bli den miljøseieren vi alle så sårt trenger:
• Forbudet skal gjelde alle typer myr. Dette er viktig også for fugler og truet naturmangfold, som finnes i alle typer myr. Flere myrer er også på rødlisten for naturtyper.
• Dispensasjonsmuligheter skal ligge til Statsforsvalteren. Det skal kun være mulig å tillate nedbygging av myr hvis det er helt nødvendig av hensyn til vesentlige samfunnsinteresser.
Myrvern er i tråd med nasjonal politikk om å ta vare på den viktigste naturen. Myrer er av stor betydning for truede arter, som vannrenser, flomdemper og som lager av klimagasser. Norske myrer lagrer omtrent 1 milliard tonn CO2, ifølge Norsk institutt for bioøkonomi.
Myra er en klimabombe
Miljøminister Andreas Bjelland Eriksen fra Arbeiderpartiet har tidligere sagt at han vil ta vare på myra. BirdLife Norge er helt enig i dette, blant annet av grunnene over. Å ødelegge myr i 2025 er svært destruktivt på alle måter. Derfor er BirdLife Norge opptatt av at forbudet også må ramme planer som allerede er vedtatt ute i kommunene. Sammenstilt data for utbyggingsplaner i Norge framover viser at det planlegges utbygging av nesten 4000 km² nytt areal. Dette er store areal, og ikke forenlig med å stanse tapet av naturmangfold og fuglebestander. Mye av arealet er dessuten myr. I norske kommuners arealplaner er det satt av 164 km² med myr til utbygging. Klimagassene fra dette kan tilsvare så mye som årlig norske klimagassutslipp.
Det haster med et strengt og godt lovverk
Selv om hensynet til myr er nedfelt i Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging og andre dokumenter, gir det ikke beskyttelsen myra trenger. Vi trenger et skikkelig lovverk som ivaretar natur. Når forbudet blir iverksatt, får vi beskyttet rundt 9 prosent av landarealet. Får Bjelland Eriksen til et skikkelig opplegg her, vil det være en av de største miljøseirene i Norge gjennom tidene.
BirdLife Norge håper vi snart kan gratulere miljøministeren med en viktig handling på vegne av norsk fugleliv og klodens fremtid. Det trenger en regjering som fortjent har fått mye kjeft for å ikke følge opp Naturavtale og lovnader om en bærekraftig fremtid på en god måte.