Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Kan vi redde Osen i Melbu?

Til tross for at 85 prosent av verdens våtmarker er tapt, fortsetter norske kommuner å bygge ned matfat til fuglene. Elvedeltaer, oser og bløtbunnsområder er særlig utsatt. En planlagt «miljøpark» (!) ved Melbu i Hadsel er midlertidig stanset. BirdLife Vesterålen vil fortsette å kjempe for området.

Av BirdLife Vesterålen

Publisert 25.11.2024

Hadsel kommune reguleringsplaner gjaldt et større område ved Melbu i Hadsel. Hele Gulstadøya inkludert Osen er innlemmet. Gulstadøya er tenkt avsatt til bolig og næringsareal. Også den særdeles viktige fugle- og naturlokaliteten Osen skulle omgjøres til «miljøpark», hva enn ødeleggelse av natur har med miljø å gjøre. Mudring av bløtbunnsområdet med utskifting av bunnmassene for å gi plass til bademuligheter, små strender, kaier, moloer og grillplasser ville vært en katastrofe for ett av de mest verdifulle områdene for fugler i denne regionen. Slike matfat for fugler har betydning for fugler langt utover sitt eget lille areal.

Heldigvis har Statsforvalteren i Nordland nå levert innsigelse mot reguleringsplaneneplanene. Statsforvalteren påpeker forekomsten av sjeldne naturtyper som lågurtseljerognskog, gammel sumpskog, strandeng og seminaturlig strandeng, samt viktige bløtbunnsområder som danner viktige mattilgang for vadefugl, mange rødlistet. Listen over rødlistede fugler i området er for øvrig lang og inkluderer blant annet hettemåke (kritisk truet, CR), brushane (sårbar, VU), storspove (sterkt truet, EN), ærfugl (sårbar, VU), fiskemåke (sårbar, VU) og gråmåke (sårbar, VU). For flere av disse artene har Osen en viktig funksjon, og de kan opptre i anselige mengder.

I ei konsekvensutredning utarbeidet av konsulentfirmaet HRP AS er det konkluderte med at planene vil ha svært alvorlig konsekvens for Osen og et andre tilliggende områder, blant annet tap og vesentlig forringelse av naturtyper med spesielle økosystem. Statsforvalteren legger også til at utbygging og utfylling vil føre til omfattende forstyrrelser.

Kommunedirektoren (avsatt i august) har tidligere advart politikerne i Hadsel om at planene kommer i strid med nasjonale miljømål og forvaltningsmålene i naturmangfoldloven. Likevel har lokale politikere ønsket å drive planene fremover. Dette viser at det lokale anarkiet lever i beste velgående i norske kommuner, en destruktiv ferd som frarøver fremtidige generasjoner naturen vi selv har hatt muligheter til å oppleve.

Mange har engasjert seg for Osen, deriblant Birdlife Vesterålen, Naturvernforbundet i Vesterålen og lokale personer. Vi trenger også ditt engasjement. Skriv leserbrev og snakk med politikere du kjenner. Meld deg også inn i BirdLife Norge; vi trenger deg i kampen for fremtidens hverdagsnatur!

 

Bli medlem i BirdLife Norge

Osen
Ta deg en stopp ved Osen neste gang du er i området. Her er det nesten alltid noe spennende å se. Sammen skal vi redde området fra dem som ønsker å ødelegge det. FOTO: Arnt Mathisen
hettemåke
Hettemåke er kritiske truet. Den er ofte innom Osen for å finne mat. Området er et matfat for et rikt utvalg våtmarksfugler og sjøfugler. FOTO: Håvard Eggen