BirdLife Vest-Agder
Status for hekkende vipe på Lista per 2024
Bestanden av hekkende vipe på Lista har de siste årene tatt seg noe opp og har de siste to årene ligget omkring 50 "par". Dette er riktignok bare 10% av antallet hekkende viper for 25 år siden, men ikke fullt så beksvart som for 6-7 år siden da bestanden var bare så vidt over 10 par. Noe av forklaringen på at det tilsynelatende går litt bedre er blant annet omfattende biotopforbedrende tiltak i og rundt Slevdalsvann. Hvor de "nye" vipene på Lista kommer fra er ukjent, men flertallet er neppe rekruttert av den lokale bestanden. Vipene på Lista har nemlig fremdeles store problemer med å produsere nok ungfugl til å opprettholde bestanden på egen hånd. Vipa sliter voldsomt med effektiviseringen i landbruket: Både i form av direkte ødeleggelse og indirekte, ved at landskap og habitat endres i vipas disfavør. Verneområdene på Lista er dessverre preget av stor menneskelig forstyrrelse, gjengroing og/eller overbeiting, og har derfor stort sett blitt ubrukelige som hekkeplass for vipa. På toppen av det hele er både egg og unger av vipe utsatt for en voldsom predasjon. Fra 2024 sesongen har vi sluttet oss til et prosjekt i regi av BirdLife Norge der vi bruker beskyttelsesbur på noen av vipereirene - primært for å forsøke å redusere tap av egg.
Av Knut Olsen
Publisert 30.12.2024
Den hekkende bestanden av vipe på Lista ble i 2024 estimert til 42 hanner og 47 hunner. Disse fordelte seg på ti lokaliteter hvor hekking ble bekreftet, samt en lokalitet med et stasjonært par. Til sammen ble minst 51 reir lokalisert. Dette er omtrent det samme som foregående sesong (2023), da det ble estimert 44 hanner og 46 hunner. Myrene rundt Slevdalsvann, samt jordbruksområdene på vestsiden og sørsiden av dette området var de viktigste lokalitetene, med til sammen omkring 27 hanner og 30 hunner. 32 av reirene ble lokalisert her.
Resultatet av hekkingen denne sesongen ble minst 39 flygedyktige unger. Antallsmessig må en minst 13 år tilbake for å finne et bedre resultat, men likevel kan det ikke betegnes som mer enn middels hekkesuksess. Av de siste 13 årene er det faktisk kun i 2022 at vi fikk et hekkeresultat som vi vil betegne som godt: 21 "par" produserte da minst 34 flygedyktige unger.
Aldri før har det vært større innsats for å berge vipereirene både fra predatorer og fra å bli ødelagt i forbindelse med jordbruksvirksomhet. Det var et utstrakt og godt samarbeide med omtrent alle bøndene som hadde hekkende viper på eiendommene sine. Nytt av året var at det ble tatt i bruk beskyttelsesbur som ble plassert over reirene for å beskytte eggene mot predasjon. Erfaringene med dette prosjektet beskrives mer detaljert i eget kapittel i rapporten for 2024. (Se link nederst på siden)
Samlet effekt av tiltakene førte til at 64 % av de registrerte reirene ble ruget ferdig og unger klekt ut, en svært høy andel til Lista å være. Kun 30 % av reirene ble tapt i rugeperioden, og predasjon var det største enkeltårsaken (20 %). For en liten andel av de registrerte reirene (6 %) er det usikkert hva som ble utfallet av hekkingen. En må legge til at det sannsynligvis har vært flere reir som ikke ble registrert før de gikk tapt, men vi antar at de fleste av disse ble omlagt og registrert på et senere tidspunkt.
Etter klekking så er det mye vanskeligere å skjerme ungene mot predasjon, og nesten halvparten av de klekte kullene (47 %) ble helt utradert av predatorer. I de overlevende kullene forsvant også nær halvparten av alle ungene før de var blitt flygedyktige. Estimert produksjontall for 2024 ble ca. 0,78 flygedyktige unger per hekkende «par», det tredje beste av de siste 13 årene. Likevel neppe nok til å sikre rekrutteringen til den lokale hekkepopulasjonen. Utenlandsk forskning tilsier nemlig at hvert «par» i gjennomsnitt bør få minst en unge på vingene hvert år for å opprettholde en livskraftig vipebestand som ikke er avhengig av rekruttering utenfra.
Link til viperapporter fra Lista de siste fire sesongene:
----------------------
Også i Søgne er det i en årrekke lagt ned et omfattende arbeid for å hindre at vipa forsvinner fra de siste hekkeplassene. Rapport fra vipeprosjektet i Søgne kan lastes ned her: