BirdLife Vest-Agder
NOF Vest-Agder har uttalt seg i forbindelse med ny forvaltningsplan for sjøfuglreservater
Fylkesmannen i Vest-Agder har hatt en ny forvaltningsplan for fylkets 32 sjøfuglreservater ute på høring. NOF Vest-Agder sine medlemmer har som kjent fulgt utviklingen i sjøfuglreservatene helt siden arbeidet med verneplanen startet opp på midten av 1970-tallet. Det aller meste av datamaterialet som finnes om sjøfugl både i og utenfor fylkets sjøfuglreservater kommer altså fra oss. Vi har derfor førstehånds kjennskap til forholdene i samtlige av sjøfuglreservatene som omfattes av forvaltningsplanen, og således solid grunnlag å komme med en uttalelse.
Av Knut Olsen
Publisert 20.12.2015
Utkastet til forvaltningsplan har svært ambisiøse mål. Når det kommer til konkrete tiltak så fokuseres det imidlertid i stor grad på å videreføre tradisjonelle tiltak som rydding, sviing og husdyrbeite, selv om det ikke kan dokumenteres at dette har hatt noen positive effekter for sjøfugl så langt. NOF-VA sine erfaringer er at disse tiltakene i noen tilfeller har hatt negativ innvirkning på sjøfuglene i Vest-Agders reservater.
Videre konstateres det i planen at menneskelig forstyrrelse er et problem, særlig i perioden etter at ferdselsforbudet er opphevet (den 15. juli), men det eneste tiltaket som foreslås for å bøte på dette er mer informasjon til publikum. I planens heter det at «Hensynet til sjøfuglenes livsmiljø, inkludert skjul for fugleunger, er overordnet andre hensyn i sjøfuglreservatene». For oss kan det imidlertid virke som at hensynet til menneskers frie ferdsel er satt foran sjøfuglhensyn i forbindelse med problematikken omkring forstyrrelse etter 15. juli. Vi er skuffet over at Fylkesmannen fortsatt ikke tar initiativ til å forlenge ilandstigningsforbudet til 1. augus!
Likeledes i forbindelse med problematikken rundt beiting, rydding og sviing – der landskapsskjøtsel og landbruksinteresser i noen tilfeller tilsynelatende tilsidesetter hensynet til sjøfugl.
Føre-var-prinsippet bør tillegges større vekt i forvaltningen av sjøfuglreservatene enn det Fylkesmannen legger opp til i denne planen, det er nemlig flere viktige problemstillinger der årsakssammenhenger og konsekvenser er uklare.
Planen har gode mål og trekker frem de fleste aktuelle problemstillinger, men tiltakene som beskrives i planen står dessverre ikke helt i stil til dette. NOF-VA sin vurdering er at de tiltak som er foreslått i utkastet til forvaltningsplan ikke er tilstrekkelige til at en kan klare å oppnå målsetningene.
Vi håper derfor at Fylkesmannen vil ta vår uttalelse på alvor, og at våre innspill blir tatt med når den endelige forvaltningsplanen blir fremlagt.