Naturforvaltning:
Skutt kongeørn tilbake på vingene
Etter knappe to uker i restitusjon ble den unge kongeørna fra Nordmøre sluppet fri i samme område som den ble funnet skadet. Fuglen har fått godt stell og mye mat, og var ved godt hold da den fikk friheten tilbake. Men haglene sitter fortsatt i vingene.
Av Morten Ree
Publisert 22.10.2010
Den 7. oktober fant en turgåer i Rindal kommune på Nordmøre en skadet kongeørn som viste seg å ha hagl i begge vingene. Veterinærer anbefalte at man ikke gjorde inngrep for å ta ut haglene fra ørnas vinger. De mente at det var best disse ble innkapslet av seg selv, og at de mange små inngrep som kreves i en sånn situasjon lett kan føre til komplikasjoner. Kongeørna var tydelige skarpere i blikket og raskere i bevegelsene når den ble fraktet opp lia, enn da Lars Løfaldli hentet fuglen ned fra fjellet. I motsetning til da den ble innfanget var det nå en snøkledd fjellverden som møtte ørna, som tok vingene fatt og fløy uten problemer inn i sine jaktmarker.
Dermed fikk denne historien en lykkelig slutt ettersom fuglen var så heldig å bli oppdaget av en turgåer som varslet de rette vedkommende. Det er viktig at folk bryr seg, og i dette tilfellet ville ørna ha sultet i hjel inne i fjellet. Hvordan det vil gå med den i vinter er uvisst. Dette er en årsunge, og dødeligheten er stor det første leveåret hos unge rovfugler.
Saken er anmeldt av Statens naturoppsyn (SNO). Slike saker fører imidlertid sjelden til oppklaring. Håpet er at mediefokus i slike saker får en preventiv virkning, slik at de som driver denne type faunakriminalitet tenker seg om før de foretar slike handlinger også i framtida.