Naturforvaltning:
Kongeørn skutt på Nordmøre
En turgåer i Rindal kommune på Nordmøre fant torsdag i forrige uke en skadet kongeørn. En lokal ornitolog ble varslet og gjennomsøkte området i helgen. Han fant fuglen på søndag. Røntgenbilder viser at fuglen har hagl i begge vingene. Statens naturoppsyn har anmeldt saken.
Av Morten Ree
Publisert 12.10.2010
Jostein Sandvik i Statens naturoppsyn mener fuglen har god sjanse til å klare seg. Den vil bli stasjonert hos stjørdalingen Tom Roger Østerås, som gjennom flere år har tatt i mot skadde rovfugler. Med tett oppfølging av veterinær er håpet å få ørna tilbake til fjellområdet hvor den ble funnet.
Også tidligere har det vært faunakriminalitet i det samme området av Rindal. I år 2000 ble en snøugle skutt på og skadet. Den ble senere avlivet. Saken ble anmeldt, men står uoppklart.
Under rypejakten hver høst så kommer det meldinger om skyting på rovfugler og ugler i fjellet. Noen av disse fuglene blir funnet enten døde eller skadet. Omfanget av slik ulovlig skyting er ikke kjent, men mørketallene er nok store. De fleste jegere har nok et bevisst forhold til jakta og holder seg til loven. Dersom det dreier seg om noen få prosent med faunakriminelle blant de over 100 000 rypejegerne som er ute i terrenget nå på høsten, så blir det likefullt en hard belastning på fredete arter.
Ut fra egne erfaringer med jegerstanden så er det generelt en negativ holdning til rovvilt og kråkefugler. Det er alltid for lite ryper og alltid for mye ravn, kråke, ørn, falk osv. Det er imidlertid et langt sprang fra å ha slike holdninger til å begå faunakriminelle handlinger. Så her snakker vi nok om de få som ødelegger ryktet for flertallet. Derfor er det å håpe at jegerne selv tar tak i dette, og forsøker å luke ut de elementer som driver denne ulovlige skytingen. NOF håper at man kan få inn tips i saken som medfører at gjerningsmannen blir tatt.