Naturforvaltning:
Vassdrag: Vern betyr vern!
Vi må kunne stole på at naturen som er vernet, forblir vernet og ivaretatt for framtidige generasjoner, skriver 11 friluft- og miljøvernorganisasjoner i et felles opprop i anledningen Stortingets behandling av en stortingsmelding om flom og skred. Utbygging av verna vassdrag er nok en gang satt på dagsorden.
Av Naturvernforbundet, WWF Norge, BirdLife Norge m.fl.
Publisert 19.12.2024
I stortingsmeldingen Førebudd på flaum og skred (Meld. St. 27 (2023-2024)) åpnes det opp for utbygging av verna vassdrag dersom dette gir vesentlig flomdemping og «verneverdiane ikkje vil bli påverka nemneverdig». Dersom Stortinget vedtar stortingsmeldingen slik den er formulert i dag, vil det bety en alvorlig svekkelse for de verna vassdragene.
Vassdragsnaturen i Norge er mangfoldig og unik i europeisk sammenheng. Takket være politisk vilje til å prioritere naturvern i en tid med stor kraftutbygging har vi klart å beholde denne unike naturarven. Framsynte politikere på 1970-tallet så behovet for en helhetlig plan for den videre vassdragsutbyggingen som forutsatte at naturverdier ble sikret gjennom varig vern av utvalgte elver. Dette resulterte i vern av 390 vassdrag.
Disse elvene er juvelene i norsk vassdragsnatur og bidrar til at vi kan oppfylle våre internasjonale forpliktelser om at vern og bevaring av 30 prosent av arealene skal være representativt. De er utvalgt for å bevare et varig og representativt utsnitt av Norges enestående vassdragsnatur. Fossefall, elver og bekkedrag er livgivende årer som strekker seg fra fjell til fjord, og som gir opphav til et rikt og unikt biologisk mangfold gjennom elvenes naturlige variasjon.
Ved kraftutbygging med flomdempende effekt i verna vassdrag vil tapet av natur være stort. Dersom et kraftverk skulle hatt flomdempende effekt, vil det kreve store kraftanlegg og magasiner. I tillegg kommer arealinngrep fra veier, trafoer og linjenett. Begrepet «skånsom utbygging» brukes for å grønnvaske kraftutbygging, men tåkelegger de negative konsekvensene for naturmangfoldet. Det er ikke mulig å bygge vannkraftverk i flomdempingens navn uten å påvirke verneverdiene nevneverdig.
Derfor er dette er en helt unødvendig omkamp, mener organisasjonene bak oppropet og innspillet til Stortinget. Andre flomdempende tiltak må prioriteres. Stortinget har gjentatte ganger presisert at «kraftutbygging over 1 MW i vernede vassdrag skal forelegges Stortinget og kun vurderes i de tilfeller der andre flomdempende tiltak er utprøvd, liv og helse står på spill og verneverdiene ikke vil påvirkes nevneverdig».