Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Bli med på Norge i 100!

Hvor mange fuglearter kjenner du igjen? BirdLife Norge lanserer Norge i 100, en morsom måte å bli kjent med fugler og fuglekikking på. Utfordringen er å observere 100 fuglearter i Norge i løpet av et kalenderår.

Av Martin Eggen

Publisert 09.01.2025

Allerede i 2024 starter BirdLife Norges fylkesavdeling i Nordland det de kalte Nordland i 100. Det ble en suksess, og tilbakemeldingene vitnet om at konseptet gir ekstra motivasjon for å kikke på fugler. I Finland har de drevet med dette i mange år, og der har det vært vellykket med tusenvis av deltakere. I Finland startet det hele i 2017. Der pågår utfordringen fortsatt, år etter år, med stadig nye deltakere. 

Fugleglede til alle

Norge i 100 er ikke en konkurranse, men en personlig utfordring i å se etter fuglene du har i ditt nærmiljø. Rundt 235 fuglearter hekker i Norge. De ivrigste fuglekikkerne ser gjerne litt over eller under 300 arter i løpet av året. Dette er mulig fordi vi får også besøk av mer eller mindre regelmessige gjester. Noen trekker gjennom landet, andre er enkeltindivider på avveie. Over 500 ulike fuglearter er sett i Norge. Med dette som utgangspunkt tror vi 100 arter på ett år er en rimelig utfordring for de som ikke er veldig bevandret i fuglenes verden. Alle som er nysgjerrig og naturglad kan dermed delta.

Målet om 100 arter bør være innen rekkevidde, men samtidig er det ikke lett. Du må aktivt gjøre en innsats, og en kikkert er nødvendig. Men du kan ta dette i eget tempo, kikke når og hvor du vil. En god start er notere ned kråka og skjæra utenfor vinduet. Fuglene på fôringsplassen teller også. Går du deg en tur langs et vann eller i fjæreområdet, er sjansene betydelig for å øke antall fuglearter på lista, spesielt etter at trekkfuglene er ankommet om våren. Om høsten kan det dukke opp enda flere fuglearter man aldri eller sjelden ser om våren. Når alt kommer til alt er det ikke så viktig at du ser 100 arter. Det viktigste er jo at du lærer noe nytt og at du får fine opplevelser med fugler. Utfordringen er personlig og du konkurrerer ikke med noen. 

Registrer deg på fuglevennen.no

Målet med utfordringen er å øke interessen for fugletitting og kunnskap om naturen. Å ta del i utfordringen er en fin måte øke egen kunnskap om fuglene rundt deg og lære deg å se forskjell på dem. Her er det også naturlig å minne om de fantastiske mulighetene medlemmer i BirdLife Norge har gjennom vårt nettverk av lokallag. Å bli med lokalforeningers mange ulike turer er en god måte å lære om fugler, og på turene kan du se mange ulike fuglearter. Du registrerer deg på fuglevennen.no, der du kan krysse av dine fugleobservasjoner.

Start med å registrere deg og opprette et brukernavn. Etter det kan du melde deg på utfordringen og krysse av for dine observasjoner. Det er viktig å være oppmerksom og samvittighetsfull, slik at du ikke ved et uhell krysser en uvanlig fugleart. Listen inneholder alle fuglearter observert i Norge. Det finnes også arter som kun er observert én gang.

Du kan skrive ut en en papirversjon der vi har samlet noen av de vanligste artene. Se nederst i denne nettsaken.  

Øke vanskelighetsgraden?

Grunnideen med Norge i 100 er å telle hvor mange fuglearter du observerer i Norge i løpet av et kalenderår. Observasjon betyr at du enten ser eller hører fuglen. Døde fugler, tamme fugler, fugler fra oppdrett eller spor etter fugler, teller ikke. Det er også viktig å tenke på fuglenes ve og vel ved fuglekikking. 

Ønsker du å øke vanskelighetsgraden og utfordre deg selv på nye måter, kan du prøve å se 100 fuglearter på én lokalitet, se 100 fuglearter uten hjelp av motorkjøretøy eller prøve å ta bilder av 100 fuglearter i løpet av året. Mulighetene er mange! Kanskje har du en så fuglevennlig hage eller utsikt fra huset at det er verdt forsøket å avgrense prosjektet til det umiddelbare nærmiljøet ditt? Å følge med på variasjonene ved en lokalitet gjennom året er både lærerikt og morsomt! Da gjenstår det bare å ønske lykke til!

Ressurser:

Artsliste til utskrift

Gråspett
Noen arter øker i antall. En av dem er gråspetten, som utvider utbredelsesområdet sitt nordover. Kanskje ser du din første gråspett i år? FOTO: Martin Eggen
Norge i 100
Bli med på Norge i 100! Konseptet er en personlig utfordring om å se 100 fuglearter i løpet av et kalenderår. FOTO: BirdLife Norge