Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Tid for å forberede ny hekkesesong

Våren nærmer seg med stormskritt og snart vender de første trekkfuglene tilbake. Allerede om en måneds tid begynner meisene å undersøke fuglekassene. Mars er derfor en fin måned for å bygge nye fuglekasser og ikke minst renovere de som allerede henger ute.

Av Tomas Aarvak

Publisert 02.03.2010

Allerede i mars begynner meisene å undersøke fuglekassene, og april er måneden når de første meisene og stær bygger reir og legger egg. Kattuglene starter enda tidligere med å inspisere potensielle boliger, mens svarthvit fluesnapperen, som er en trekkfugl, drøyer gjerne ankomsten til månedsskiftet april-mai.

Småfuglkassene trenger vedlikehold og rengjøring en gang i året, og det er lurt å gjøre dette om vinteren når det er mange minusgrader kaldt og fugleparasittene i kassen holder seg i ro. En god regel er å utføre renholdet senest i løpet av påska, litt avhengig av hvor i landet kassen henger.

En fuglekasse som ikke blir vedlikeholdt er kun brukbar som hekkeplass i noen få år. Kassen vil etterhvert fylles med reirmateriale, og de fleste fugleartene vil etter hvert foretrekke andre hekkeplasser.

Å ha fuglekasser hengede på tomta er fryktelig moro og gir masse å spekulere på. Er det noen som vil bruke kassa? Hvor mange egg blir lagt? Skal ungene klare å komme seg ut? Er det nok mat til dem?
Tiden er kort til de første fuglene begynner å bygge reir, så sett igang å snekre om du ikke allerede har begynt! Det er ikke så viktig hvordan kassa ser ut, men størrelsen på hullet bestemmer litt for hvilke arter du kan få og kassa behøver ikke henge høyt på trestammen (gjerne i øyehøyde for deg selv).

Noen gode tips

Taket bør dekke også bakveggen slik at fukt (snø og regn) ikke trekker inn bak. Skal du skru opp kassa tar du bare av lokket og setter skruene i bakveggen oppe. Er kassa tung kan det lønne seg å ha en bakvegg som stikker 5cm lengre ned slik at du også kan skru/spikre den fast i underkant. Synes du lokket kommer for nær stammen er det enkelt å feste en kloss bak for å få litt avstand.

Bunnen av kassa må felles inn og skrus/spikres fra sidene. Da detter den ikke av, noe som kan skje om du fester den hengende på undersiden.

Av og til vil det være mye fukt i kassa av forskjellige årsaker. Da kan du bore noen luftehull i bunnen. Dette løser problemet effektivt.

Når du skrur sammen de enkelte fjølene så pass på å få den ru uhøvla siden inn. Det hjelper bla. fugleungene å komme ut seinere. Om du glemmer det, er det likvel ikke farlig.

Det har lenge vært en tradisjon å spikre fuglekasser, men de blir adskillig mer holdbare om du bruker treskruer og skrur kassa sammen. Treskruer er billige og fåes neste overalt i byggvareforetninger til matvarebutikker. En eske med 650-700 treskruer av assortert størrelse koster 70-90 kroner.

Ugler og ender bygger ikke reir selv og derfor må holkene for disse fylles med ca. 10 cm med spon eller sagflis i bunnen. Om du ikke har tilgang til spon fra sagbruk kan du fint bruke biodassbark. Ved rengjøring av slike kasser kan det gjerne etterfylles om du ser at det begynner å bli litt tynt i kassa.

Det kan også være aktuelt å flytte fuglekasser. Det er ikke alltid vi mennesker har samme syn på hva en god hekkeplass er, som de leieboerne vi tilbyr dem til. Dersom en fuglekasse har stått på en plass i to - tre år uten å være tatt i bruk, bør du vurdere å flytte den. Det kan også være kasser som er utsatt for predasjon som bør flyttes for å redusere tapet av unger. Måren husker f.eks. godt fra år til år hvor kasser henger, så har den blitt predatert en gang er det lurt å flytte kassa.

Seppo
FOTO: Seppo Leinonen

Kommentarer til nyheten (8)