Hopp til hovedinnhold

BirdLife Oslo & Akershus

En hyllest til Jon Fjeldså

Den norskfødte ornitologen og fugleforskeren Jon Fjeldså (1942) har studert fugler i en mannsalder over hele kloden. Han er forfatter eller medforfatter til om lag 170 bøker og publikasjoner i tillegg til mer enn 500 vitenskapelige artikler. Mandag 11. november holdt BirdLife Norge i samarbeid med Naturhistorisk museum på Tøyen i Oslo en festdag for å hedre en av våre største ornitologer.

Av Håkan Billing, leder i BirdLife Oslo og Akershus

Publisert 13.11.2024

Jon tok sin doktorgrad om våre nordiske dykkere (da lappedykkere). Som ung var han grensevakt ved den russisk-norske grensen. I dag er han professor ved Zoologisk museum ved Københavns universitet. I hans forskningsarbeid har han samlet DNA-prøver av fugler fra hele kloden. Han har blant annet tilbringet flere titalls år i Andesfjellene og Sør-Amerika i øvrig, på Island, Øst-Afrika, Borneo og Salomonøyene i Asia. Jon er medlem av den danske «Eventyrernes klub».

På festdagen samlet vi noen av crème de la crème i det norske fugleforskningsmiljøet. Etter at prof. Jan Lifjeld hadde ønsket velkommen holdt generalsekretær i BirdLife Norge, Kjetil Solbakken, et innlegg av hva BirdLife, BirdLife Norge og våre avdelinger og lag jobber med. Deretter var tid for et foredrag av vår æresgjest, Jon Fjeldså. Når Fjeldså snakker, da lytter man! Foredraget omhandlet blant annet hvordan mønster i fjærdrakten hos nyklekkede kyllinger kan røpe art og også hvilke viktige funksjoner mønstret fyller.

Knud Jønsson fra Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm holdt et videoforedrag basert på videre forskning av Jon Fjeldsås arbeid med hvorfor arter dannes, og hvor dette skjer.

Etter en kort pause holdt prof. Tore Slagsvold foredraget «Valg av reirsted og reirmateriale – betydning av konkurranse innen og mellom arter av hulerugere». Jo svartere en hann av svarthvit fluesnapper er, desto mer attraktiv for hunnere er han, var en detalj verdt å nevne.

Prof. Glenn-Peter Sætre la frem sine forskningsresultater på gråspurv, som han delte opp i «sivilisasjonsspurv» og «villspurv», altså gråspurver som ikke lever i natur hvor det er mennesker. Selv om alle er gråspurver, har fordøyelsessystemet hos «sivilisasjonsspurven» utviklet unike egenskaper.

Førsteamanuensis Terje Lislevand holdt et fengende foredrag om «Fugler som trekker mens de hekker». Om hvordan enkelte fugler kan begynne å hekke på en lokalitet, men som midt i hekkesesongen kan trekke til et helt annet sted for å gå i gang med hekking igjen. Han viste eksempler på trekk i hekketiden på opptil 1500 kilometer.

Siste foredragsholder var Jan Lifjeld som zoomet inn på mikroskopnivå, og trollbandt oss om hvordan fuglenes spermier kan bidra til spurvefuglenes evolusjon og artsdannelse.

Etter foredragene holdt wildlife-kunstneren, forfatteren og biologen Viggo Ree og zoologen Roar Solheim hvert sitt bildekåseri der de fortalte om og viste fotografier av møter med Jon Fjeldså fra begynnelsen på 1980-tallet.

Enhver festdag med stil avsluttes med festmiddag, og her var Viggo Ree en selvskreven toastmaster. Etter dagens store doser med faglig og vitenskapelig påfyll, avsluttet vi med mye moro og latter. En minnerik dag dedikert en av våre fremste ornitologer, også i internasjonalt perspektiv.

Arrangementskomiteen besto av Bjørn Frantzen (initiativtaker), Håkan Billing, Jan Lifjeld og Tore Slagsvold.

Se også Morten Bilets artikkel fra festdagen.

 

 

 

Se flere bilder fra festdagen

Jon Fjeldså
Når Jon Fjeldså taler – da lytter man! FOTO: Håkan Billing
Publikum på Tøyen hovedgård
Vi var 50 personer som med stor interesse lyttet til foredragene, som foregikk på Tøyen hovedgård i Botanisk hage, Oslo. Her lytter vi Jan Lifjelds innledende velkomsthilsen. Jon Fjeldså er umiskjennelig, med det lengste nisseskjegget i forsamlingen. FOTO: Håkan Billing
Kjetil Solbakken
Kjetil Solbakken forteller om BirdLife. FOTO: Håkan Billing
Jon Fjeldså
Jon Fjeldså har imponerende kunnskaper innen ornitologi, og er i tillegg en underholdende og vittig foredragsholder FOTO: Håkan Billing
Tore Slagsvold
Tore Slagsvold viser at hunner av svarthvit fluesnapper velger de svarteste hannene. FOTO: Håkan Billing
Glenn-Peter Sætre
Glenn-Peter Sætre forteller om «sivilisasjonsspurv» og «villspurv» – to varianter av gråspurv. FOTO: Håkan Billing
Terje Lislevand
Terje Lislevand forteller om hvordan noe fugler kan bytte hekkelokaliteten under sesongen – av og til med store avstander mellom lokalitetene. FOTO: Håkan Billing
Jan Lifjeld
Jan Lifjeld avslørte sine forskningsresultater innen fuglespermier, og spermienes rolle innen artsdannelse. FOTO: Håkan Billing
Viggo Ree
Toastmaster Viggo Ree sørger lett for mang en god latter hos publikum. FOTO: Håkan Billing
Dessert med Jon Fjeldså
Dessert og god drikke ga en fin avslutning på en minnerik dag. FOTO: Håkan Billing