Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Tredje runde av Fotonøtta i 2024

Det var en høy vanskelighetsgrad på årets andre runde av Fotonøtta. Antall rette svar på begge nøtter gikk ned fra 65 i første runde til ni i runde to. Vi kårer imidlertid ikke bare en sammenlagtvinner, men også rundevinnere. Så her er det bare å finne frem fugleboka og prøve seg!

Av Bjørn Mo

Publisert 25.10.2024

Slik gjør du

Konkurransen går ut på å artsbestemme fuglene på de to øverste bildene på denne siden. Svarene ser du i neste nummer av Vår Fuglefauna samt senere på vår nettside. Svar sendes til vf@birdlife.no innen 1. november 2024.

Her er oppsummeringen av forrige runde

Runde nr. 2 ble presentert i Vår Fuglefauna nr. 2-2024. Vi gir deg her fasiten for den konkurransen, med begrunnelse for riktig artsbestemmelse.


1 POENG: En dykkende alkefugl i svart og hvitt. Beina er også mørke og fuglen virker vel i det hele tatt litt liten? Kanskje var dette resonnementet til dem som svarte riktig? Så svarte også 31 deltakere rett med alkekonge som sitt forslag. Lomvi (15) er et godt forslag, men smådetaljer skiller den fra alkekonge. Lomvi har bant annet kraftigere bein, og en bred og litt lengre stjert. I det denne avbildede alkekongen dykker, er mye av bakkroppen fortsatt over vann, mens lomvi er større og tyngre, og vil ikke eksponere så mye av bakparten i det den nærmer seg horisontalt plan i dykket. I tillegg er alkekonge kjent for å slepe vingene på siden, og det faktum at vingene holdes så langt vekk fra kroppen ved dykk støtter også godt opp om alkekonge. Ved dykk ligger vingene generelt mer bakover, nærmere kroppen, hos lomvi. Alke (3) har en betydelig lengre stjert enn den avbildede fuglen. Toppand (1) har blant annet en større vifteformet stjert. Smålom (1) og ærfugl (1) er arter som dykker på en annen måte, der særlig mindre av bakparten eksponeres. Krykkje (1) er proporsjonalt meget annerledes. Alkekonge, Risavika, Sola, Rogaland 11. november 2023. Foto: Bjørn Mo.

3 POENG: Denne nøtta viste seg å være særlig vanskelig. Det er ikke ofte at flertallet svarer feil art, noe som var tilfelle med denne nøtta. Den brune småfuglen i stubbeåkeren viser:

•    Brune dekkere, med et langt og kontrastfylt senter i hver enkelt fjær
•    Tertiærene har en olivenfarget og brun trekant ute mot tuppen, og for øvrig er resten av tertiærene med unntak av bremmene mørke
•    Tertiærer bøyer inn i en slags «v» på ytterkanten
•    En liten flattrykt og rund fugl

Fargenyansene, de mørke tegningene og den runde formen viser at det er en lerke. Sanglerke (21) er vår vanligste art i denne familien, men denne gangen er det ikke riktig svar. Korrekt svar er derimot trelerke (15). Man ser relativt lite av fuglen, men enkelte detaljer viser hvorfor trelerke er riktig svar. Et særlig godt kjennetegn i denne vinkelen er tertiærene som har en olivenfarget trekant ute mot tuppen. Sanglerke har i større grad helmørke tertiærer med lys kant. Hos sanglerke er det også mye sjeldnere at tertiærene bøyer innover i en slags «v» på ytterkanten. De mørke senterne i dekkerne er lengre og mer spisset enn hos sanglerke. Dette gjør dem til en mer utpreget del av drakten hos trelerke. Fjellerke (2) har helmørkt fyll i tertiærene og betydelig mindre mørkt i senter av dekkerne. Hortulan (2) og dvergspurv (1) har blant annet lys kant på teriærene, mens den avbildede trelerken har et lyst trekantet senter i ytterkant. Heipiplerke (1) og lappiplerke (1) har særlig iøynefallende kraftigere tertiærer med et mørkt senter og bred og lys kant. Trostesanger (1) er mye mer ensfarget brun. Det har også kommet inn en rekke forslag på ulike vadefugler som brushane (1), myrsnipe (1), rustnipe (1), fjæreplytt (1), temmincksnipe (1), småspove (1) og rugde (1). Vadefugler har i stor grad en stjert som går sammen med tertiærer og håndsvingfjær i en samlet spiss. Fuglen på bildet har utstikkende stjert og brede tertiærer, noe som utelukker samtlige av disse vaderne som er foreslått, kanskje med unntak av rugde. Rugde har derimot andre sagtaggede tegninger i sin drakt. Åkerrikse (1) har vatret undergump og ingen utstikkende stjert. Trelerke, Hagabukta, Sola, Rogaland 7. november 2023. Foto: Bjørn Mo.

Av ni deltakere som svarte rett på begge nøttene, ble Jørn Roger Gustad, Averøy trukket ut som vinner. Han er den heldige vinner av et gavekort fra Natur og Fritid AS.

Denne konkurransen ble opprinnelig publisert i Vår Fuglefauna 3-2024. I vedlagte PDF finner du litt mer informasjon, bl.a. om konkurranseregler og premier.

1-poeng Vår Fuglefauna 3-2024
Bilde nr. 1 gir 1 poeng ved riktig svar. Svar innen 1. november til vf@birdlife.no.  FOTO: Anonym
3 poeng Vår Fuglefauna 3-2024
Bilde nr. 2 gir 3 poeng ved riktig svar. Svar innen 1. november til vf@birdlife.no.  FOTO: Anonym
Fasitbilder Fotonøtta Vår Fuglefauna 3-2024
Her er konkurransebildene fra runde 2 sammen med fasitbildene.  FOTO: BirdLife Norge