Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Andre runde av Fotonøtta i 2024

Vi er godt fornøyde med deltakelsen i årets første runde av Fotonøtta! 94 deltakere var med på runden, og 65 av disse svarte rett på begge nøtter. Her kommer to nye oppgaver!

Av Bjørn Mo

Publisert 14.08.2024

Slik gjør du

Konkurransen går ut på å artsbestemme fuglene på de to øverste bildene på denne siden. Svarene ser du i neste nummer av Vår Fuglefauna samt senere på vår nettside. Svar sendes til vf@birdlife.no innen 15. august 2024.

Her er oppsummeringen av forrige runde

Runde nr. 1 ble presentert i Vår Fuglefauna nr. 1-2024. Vi gir deg her fasiten for den konkurransen, med begrunnelse for riktig artsbestemmelse.

1 POENG: En andefugl med hodet under vann. Den har en slående lang stjert med et hvitt felt på undersiden. I tillegg er det et gult felt på undergumpen. Aktuelle arter blir fort snevert med et slikt utseende. Hele 86 deltakere svarte stjertand, som er det riktige svaret på denne nøtta. Krikkand (3) har i likhet med stjertand også et gult felt under gumpen. Men denne arten mangler stjertanda sin lange stjert og har en tydelig hvit strek mellom flanke og overside. Havelle (3) har hvit undergump og på oversiden er fjærene mer ensfarget, enten i grått eller mørkt brunt. Snadderand (1) og stokkand (1) kan blant annet utelukkes på den gule undergumpen og den lange stjerten. Stjertand, Grannesvågen, Sola, Rogaland, 15. desember 2020. Foto: Bjørn Mo.

3 POENG: Små brune fugler er gjerne vanskelige, men er arten kjent og kjær kjenner man gjerne nyansene så godt at dette gjør bestemmelsen lettere.  

Fuglen på bildet viser blant annet følgende:
• Rødbrun overgump
• Olivenbrun overside
• Et svakt vingebånd
• Lengre bein og en holdning som passer en mindre art blant trostefuglene.

Den relativt ensfargede oversiden i kombinasjon med karakterene nevnt ovenfor gjør at man havner på rødstrupe. 70 personer avga dette korrekte svaret. Gransanger (7) var arten som fikk nest mest forslag. Denne arten har et litt annet jizz med kortere bein og lengre stjert, en mer flattrykt og slankere kroppsholdning og smalere vinge på sittende fugler. Av draktkarakterer mangler gransanger vingebånd og rødstrupens rødbrune overgump. Blåstrupe (5) er et godt forslag, men enkelte karakterer utelukker også denne arten. Fuglen har en helt fersk drakt uten slitasje, og man vet da at bildet er tatt på høsten. Særlig unge blåstruper har tydelige bremmer rundt tertiærene, noe en savner på den avbildede fuglen. Blåstruper er også lysere bakover i nakken. Nattergal (2) har en varmere brun overside og lengre stjert. Svartrødstjert (1) og blåstjert (1) kan utelukkes på at stjerten er mørkt brun og steinskvett (1) har en svart og hvit stjert. Fossekall (1) har andre proporsjoner og et heldekkende skjellete mønster på oversiden. I tillegg til proporsjoner utelukker beinfargen løvsanger (1) og viersanger (1) som har lysere bein, og hagesanger (1) og gulsanger (1) har en mer blågrå beinfarge. Rødstrupe, Rott, Sola, Rogaland, 22. oktober 2022. Foto: Bjørn Mo.

Av 65 deltakere som svarte rett på begge nøttene, ble Jan Landsverk, Akkerhaugen trukket ut som vinner. Han er den heldige vinner av et gavekort fra Natur og Fritid AS.

Denne konkurransen ble opprinnelig publisert i Vår Fuglefauna 2-2024. I vedlagte PDF finner du litt mer informasjon, bl.a. om konkurranseregler og premier.

1-poeng Vår Fuglefauna 2-2024
Bilde nr. 1 gir 1 poeng ved riktig svar. Svar innen 15. august til vf@birdlife.no. FOTO: Anonym
3 poeng Vår Fuglefauna 2-2024
Bilde nr. 2 gir 3 poeng ved riktig svar. Svar innen 15. august til vf@birdlife.no.  FOTO: Anonym
Fasitbilder Fotonøtta Vår Fuglefauna 2-2024
Her er konkurransebildene fra runde 1 sammen med fasitbildene.  FOTO: BirdLife Norge