Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

275 000 fugler talt i Norge under EuroBirdwatch

Gjess dominerte årets EuroBirdwatch. Med hele 125 000 rapporterte individer fordelt på artene kortnebb-, kanada-, hvitkinn-, og grågås, var det et stykke ned til neste artsgruppe på lista. Bjørkefink og stær var de mest tallrike spurvefuglene.

Av Frode Falkenberg

Publisert 08.10.2024

EuroBirdwatch er en felles europeisk fugletelling som arrangeres tidlig i oktober hvert år. Årets telling var den 31. i rekken. Målet med tellingen er først og fremst å spre informasjon om fugletrekket og hvor viktig det er å ta vare på fuglehabitater, hekkeområder, rasteplasser og trekkveier. Å skape oppmerksomhet rundt dette i det offentlige rom er viktig for å gi folk flest kunnskap og informasjon som gjør dem bedre rustet til å se verdien av en velfungerende natur rundt seg.

Det var 750 norske fuglekikkere i sving i helga. Det er over gjennomsnittet i tellingens historie, men litt bak aktiviteten de siste fem åra. Det ble også gjennomført en rekke arrangement landet rundt denne helga, og en oversikt over aktivitetene finnes her.

238 arter og 275 000 individer

Etter fjorårets rekord på 270 forskjellige fuglearter påvist under EuroBirdwatch, kom vi ned på jorden igjen i år. Med 238 påviste arter de to dagene 5. og 6. oktober 2024 landet vi akkurat på gjennomsnittet de siste 17 årene. Antall individer talt var derimot litt over gjennomsnittet, som ligger på ca. 240 000. Flest arter ble sett i Trøndelag og Rogaland, som begge kunne skilte med mer enn 150 arter.

Sjeldne fugler

Starten av oktober er en spennende tid når det gjelder besøk av sjeldne fugler. I år var det en rekke godbiter som ble observert i Norge, blant annet en brunvarsler på Helligvær i Bodø og mongolpiplerke i Utsira. Begge er sjeldne gjester som har kommet langt østfra, og det forelå 10-12 tidligere funn av hver av dem fra Norge.

EuroBirdwatch ellers i Europa

EuroBirdwatch er en stor hendelse i mange europeiske land. I Hellas, som hadde fleste deltakere, talte 5 500 personer fugler denne helga. Det var riktignok i Finland at det ble talt flest fugler. Hele 1 400 000 fugler ble registrert i vårt naboland i løpet av tellingen. Årets mest tallrike art i Europa denne helga var hvitkinngås, tett fulgt av stær og bokfink.

Resultater

Fuglekonge
Det er ikke størrelsen (på fuglen) det kommer an på. En gruppe fuglekikkere studerer Norges minste fugl, en fuglekonge, ved Østensjøvannet i Oslo 6. oktober. FOTO: Håkan Billing
Fuglekikkere på Herdla
Til tider rufsete vær var ikke til hinder for at rastende fugler på Herdla i Hordaland ble talt. Over 50 forskjellige arter ble registrert på Herdla søndag 6. oktober. FOTO: Frode Falkenberg