Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Bli med på EuroBirdwatch 2024!

Er du klar for Europas største fuglearrangement? I år er datoen for EuroBirdwatch satt til helgen 5.–6. oktober, og vi håper at mange fuglekikkere vil delta og registrere alle fuglene som sees denne helga i Artsobservasjoner.

Av Marte Jystad

Publisert 09.09.2024

EuroBirdwatch: Europas største fuglearrangement!

EuroBirdwatch-arrangementet, som dekker hele Europa og Sentral-Asia, finner sted hvert år den første helga i oktober. I år vil EuroBirdwatch gå av stabelen fra 5. oktober til 6. oktober. Titusener av fugleinteresserte deltar på dette arrangementet hvert år, både i forbindelse med offentlige arrangementer og gjennom uavhengige utflukter. EuroBirdwatch ble arrangert for første gang høsten 1993.

Hovedmålet til EuroBirdwatch er å vekke interesse for trekkfugler og fuglevern. Trekkfugler som ferdes uavhengig av landegrenser er en god indikator på betydningen av internasjonalt samarbeid for å beskytte fuglene. BirdLifes mål er å sikre bevaring av naturtyper som er viktige for fugler i hekkeområder, rasteplasser under trekk og overvintringsområder.

Delta gjennom å rapportere dine observasjoner

BirdLife Norge oppfordrer alle fugleentusiaster til å komme seg ut i naturen og notere alle fugleobservasjoner denne helga. Alle resultater legges inn på Artsobservasjoner.no, helst før kl. 16.30 søndag. Dette for at BirdLife Norge skal kunne rapportere resultatene til BirdLife innen tidsfristen søndag ettermiddag. Vi gjør en ny oppsummerende rapportering tirsdag ettermiddag, for de som ikke rakk fristen på søndag.

Send gjerne rapport og bilder fra fugleopplevelser, turer og arrangement til marte@birdlife.no

Rapporter dine observasjoner på artsobservasjoner.no (innen søndag kveld) 

 

Arrangementer i fylkesavdelinger og lokallag

 

BirdLife Norge avd. Oslo og Akershus

Lørdag 5. oktober
08.00–13.00. Tur BirdLife Nittedal lokallag. EuroBirdwatch i Nittedal. Bergtjern rundt, en vakker vandring i høstskog. Lokale meiser, spetter og kråkefugler hamstrer mat for kommende vinter. Musvåk og fjellvåk, samt store trosteflokker er på vei sørover. Storlom hekker regelmessig i tjernet og observeres til langt ut i oktober. Turen er 7–8 km lang og går i hovedsak på god sti. Terrenget er småkupert, husk godt fottøy, varm drikke og matpakke. Fremmøte: Prøysentorget (Mosenteret). Turleder: Tor Skjetne.

Søndag 6. oktober
10.00–13.00: Tur BirdLife Nesodden lokallag. EuroBirdwatch på Nesodden. EuroBirdwatch foregår første helg i oktober hvert år. Det er den største begivenheten til europeiske BirdLife-partnere, og en god anledning for alle til å observere fugletrekk og oppleve verdien av de lokale fugleområdene.  BirdLife Nesodden lokallag inviterer til fugletur på Nesoddens brygger. Vi ser etter trekkende og rastende fugler på Nesoddtangen, før vi besøker noen av bryggene på øst- og vestsida av Nesodden. Der har vi god utsikt over områder i fjorden. Turen passer for alle fugleinteresserte. Vi har noen kikkerter til utlån.  Samkjøring i bil fra ferjekaia (gratis parkering). Fremmøte: Nesoddtangen brygge. Turleder: Oddvin Lund.

Søndag 6. oktober
08.00–12.00 tur rundt vannet. 12.00–15.00 registrering av arter ved skjulet: Tur BirdLife Oslo og Akershus. EuroBirdwatch ved Østensjøvannet. EuroBirdwatch foregår første helg i oktober hvert år. Det er den største begivenheten til europeiske og sentralasiatiske BirdLife-partnere, og er en svært viktig anledning for allmennheten og fuglekikkere å observere fugletrekk og øke bevisstheten om dette spesielle naturfenomenet. Denne dagen er det først en morgentur rundt vannet, og etterpå står vi ved fugleskjulet ved Østensjøvannet, og registrerer alt vi observerte/observerer av fugl. Det er Besøkssenter våtmark Oslo sammen med Østensjøvannets Venner som står for arrangementet ved vannet. Fremmøte: Fugleskjulet på vestsida av vannet. Turleder: Håkan Billing.

 

BirdLife Norge Innherred lokallag

Lørdag 5.oktober

Når: 09:00 

Hvor: Ørin feltastasjon, Verdal 

Beskrivelse: det blir felles telling av fuglene langd elvedeltaet, go det vil foregå ringmerking av spurvefugl. Med forbehold om endringer på grunn av været. Du finner oss på sørsiden av Verdalselva, ved fugletårnet. 


BirdLife Norge avd. Oppland

BirdLife Norge Sør-Gudbrandsdal lokallag har planlagt følgende aktiviteter på EuroBirdwatch 2024:

Lørdag 5. oktober

  • Kl. 06.00-12.00:
  • Lågen- og Gausadeltaet og dalsidene rundt. Det inviteres til en kombinasjon av observasjon av trekkende fugl fra post og oppsøkende fuglekikking utpå formiddagen. Ringmerkingskurset som er støttet av BirdLife Norge, viser ringmerking i praksis.
  • Kl. 12.00-14.00: 
  • Vi deler erfaringer, bilder og opplevelser innomhus. Det inviteres også til idédugnad rundt neste års aktiviteter i regi av lokallaget.

Søndag 6.oktober

  • KL. 08:00-12:00
  • Ekskursjon til hemmelig sted! Deltakerne får vite lokasjon ved oppmøtepunkt :-).

 

BirdLife Norge avd. Buskerud

Søndag 6. oktober
09.00–12.00: BirdLife Buskerud markerer EuroBirdwatch med lokalitetskonkurranse.


BirdLife Norge avd. Vestfold

Lørdag 5. oktober
08.00: BirdLife Vestfold med tur til Mølen. Oppmøte på parkeringsplassen.


BirdLife Norge avd. Telemark 

Søndag 6. oktober
11.00–14.00: BirdLife Telemark med EuroBirdwatch-arrangement på Børsesjø Våtmarkssenter/Stallen. Vi har bemanning i begge tårn denne dagen. Tårnvakter er Lars Erik Andersen, Allen Einar Kjøhl-Røsand, Torgeir Lunde og Nils Helge Rørå. Det er muligheter for lån av kikkert, og det blir servering av kaffe og pølser.


BirdLife Norge avd. Hordaland

Lørdag 5. oktober
07.30–18:00: BirdLife Bergen lokallag med ekskursjon til Hernar. I Norge så har vi et begrep blant fuglekikkere som heter bombeøy. En bombeøy er en øy som ligger utenfor kysten, helt isolert i havet slik at fugler som kommer flygende ser denne som eneste mulighet til å få tørt land under føttene. På slike øyer kommer det av og til veldig sjeldne fugler som kalles for en bombe. Denne gangen drar vi til Hernar som er en slik øy, og her er det gode sjanser for å få se både vanlige og sjeldne fugler. Oppmøte: Storavatnet terminal, Godviksvingene 64, 5179 Godvik. Påmelding til turleder Jørn Opsal (958 50 970) senest klokken 20 kvelden før.

Søndag 6. oktober

BirdLife Sunnhordland lokallag med ekskursjon til Espevær.  Båten går frå Eidesvik kl. 11.10. Retur som det passar for den enkelte. EuroBirdwatch er denne helga. 

Program: Oppmøte i Eidesvik der me tar båten som går kl. 11:10 til Espevær. Me vil ta oss ein rundtur på øya, der me får sjå dei mest interessante fugleområda. Alternativt kan den enkelte utforska øya på eiga hand. Me tek med eiga niste og nyt den ute i det fri. Retur blir som det passar for den enkelte. Retur med båt som går 13:20, 15:30, 17:15 og 20:30.

Dei som har eige utstyr tar med kikkert og kamera. I tillegg har me 3 kikkertar for gratis utlån.



BirdLife avdeling Sogn og Fjordane

Lørdag–søndag 5.–6. oktober

BirdLife Sogn og Fjordane med fuglehelg på Værlandet. Sted: Værlandet Gjesteheim, Nordsjøvegen 149, 6986 Værlandet. Ein kan rekne med at mykje fugl og til dels sjeldne arter passerer Værlandet og Bulandet denne tida på hausten. Vi vil ha fellesutflukter kvar dag denne helga, i tillegg er det enkelt å ta seg fram på eiga hand i øygruppa. Avhengig av vêr og vind vert det utflukt til Sandøy ytst i Bulandet laurdag/sundag morgon. Påmelding til Anders Braanaas (401 03 521).

 

Fjorårets resultater

De endelige resultatene fra EuroBirdwatch 2023 (i fjor) her til lands ble det rapportert  359 724 individer, 270 forskjellige fuglearter, 620 rapportører og 818 observatører. 

Fjorårets topp 10-liste arter: 

1 ub. bok-/bjørkefink 58 530
2 ringdue 46 022
3 kortnebbgås 37 316
4 grågås 34 894
5 bjørkefink 15 043
6 grønnsisik 12 712
7 stær 11 793
8 heipiplerke 9 944
9 bokfink 9 685
10 hvitkinngås 9 405

 

 

 

EBW logo 2024
FOTO: BirdLife International
Ringdue
Store ringdueflokker er som regel på farta i begynnelsen av oktober. Får vi med oss dette flotte skuet på årets EuroBirdwatch? Det trenger vi din hjelp til å finne ut av. FOTO: Jan Erik Røer