BirdLife Trøndelag
Rapportering av fugl - grunnlaget for vernearbeid
Optimalisering av rapportering, var ett av flere viktige tema som ble tatt opp under den årlige samlinga på Tautra for lokallagene i Trøndelag.
Av Inga Rossing
Publisert 04.11.2024
Den fjerde av sitt slag
- Nå er det på tide å kalle dette en tradisjon, innledet leder av BirdLife Trøndelag, Martin Røsand, årets samling på Tautra med.
Og tradisjoner er verdt å vise fram. Tradisjoner er også ment å kunne utvikle seg, så hvert år er det nye foredragsholdere/innledere og nye styremedlemmer som får anledning til å delta. I år deltok representanter fra lokallagsstyrer fra 7 av 9 lokallag i Trøndelag, helga 2.-3. november.
BirdLife er en naturvernorganisasjon – med fugler til felles
Noe av hovedformålet til BirdLife er å jobbe for avtaler som sikrer ivaretakelsen av naturområder – og dermed også leve-, raste-, og hekkeområder for fugl. Vi (implisitt BirdLife) er en interesseorganisasjon som ønsker å omfavne alle nivåer av fugleinteressen; enten det er å følge med på fôring i bakhagen, eller drive med intensiv kartlegging og forskning. Det er rapportering av denne virksomheten som i stor grad bidrar til grunnlag for vernearbeid. Ved å telle antall fugler på foringsbrettet, og rapportere disse på artsobservasjoner.no, kan det være nettopp DU som sørger for essensiell informasjon i oppstarten av en byggesak, grunnlag for rødlistekategori eller generell beregning av bestandsutvikling.
Flere trusler
Arealbruksendring og utbygging er i mange tilfeller de største truslene mot fugl og natur, men hva betyr det?
Seniorforsker ved NINA, Nina Denhard, bringte oss inn på tematikken med sitt innlegg om utbygging langs kysten og aktuelle tema som havvind og oppdrett. Hun stilte blant annet spørsmålstegn ved hvordan det kan tillates fellingstillatelse for rødlistete fuglearter, basert på at de oppholder seg ved merder.
Fuglekikkeres egen bruk av arealene ble diskutert gjennom en seanse ledet av seniorrådgiver ved Miljødirektoratet, Georg Bangjord, SNO. Han trakk fram betydningen av god og riktig tilrettelegging av Trønderske våtmarksområder, men også om alle områdene faktisk bør være tilrettelagte.
Samarbeid bredt!
Dette var oppfordringen fra både Forum for natur og friluftsliv v/Fredrik Fredriksen og vår egen generalsekretær, Kjetil Solbakken.
- Rollene i et styre må ikke nødvendigvis være de «satte» rollene som står i boka, men rollene må tilpasses det som kreves nå/tida. Kommuniser budskapet og sørg for å ha noen som tar denne oppgaven seriøst.
Det er mye hjelp å hente i andre lokallag, fylkeslag og ikke minst andre interesseorganisasjoner som jobber for å fremme – og ta vare på natur.
Referat fra samlingen vil bli sendt ut til alle deltakerne , eller på forespørsel.