Hopp til hovedinnhold

BirdLife Trøndelag

Tillermarka får leve, samt bynaturpark på Lade

Nedbygging av Tillermarka har vært en mye omtalt sak i forbindelse med etablering av KPA for Trondheim kommune. Aksjonsgruppa "La Tillermarka leve" har vært særdeles aktiv i denne prosessen, og vant. BirdLife sitt lokallag i Trondheim har også bidratt.

Publisert 30.09.2024

Etablering av ny KPA for Trondheim kommune har vært en lang og vanskelig prosess for kommunen. Første høring kom i november 2022. Det mest omstridte for vår del var forslaget om nedbygging av store deler av Tillermarka til fordel for næringsareal. Tillermarka er nærnatur-området for bydelen Tiller på sørsiden av Tronndheim. Det er behov for mer næringsareal i Trondheim, blant annet på grunn av at et næringareal på Nyhavna skal gjøres om til boligformål.

Da den første høring kom reagerte noen kraftigere enn andre og etablerte aksjonsgruppa "La Tillermarka leve". Vi i lokallaget har også noen som lever og ånder for Tillermarka, og har lagt en mengde observasjoner i artsobs. Det var da naturlig for oss å samkjøre oss med aksjonsgruppa.

Ved kommunevalget i fjor høst gikk byen over fra å bli styrt av Arbeiderpartiet med sine kompiser, til Høyre med blandt andre Miljøpartiet de grønne, dog uten klart flertall. I samarbeidsplattformen står det at Tillermarka skal få leve.Sist torsdag ble det, ved hjelp av SV, bestemt at Tillermarka får leve.

 

På motsatt side av byen, på Lade, kjempet også en gruppe for å unngå mer utbygging og å ta vare på det vi har. De laget et opprop "Bevar Lade - stans all utbygging nord for Lade allè, som vi også sto bak. Ladehalvøyas verdier er mangfoldige og sammensatte; det er friluftsliv, folkehelse,naturverdier, viktig norgeshistorie og kulturhistoriske verdier i et lystgårdslandskap. Ingen enkeltlov fanger opp og sikrer alle disse verdiene, og enkeltfredninger løfter ikke dethelhetlige perspektivet som trengs. I bynaturpark ligger at denne helheten, og de samlede verdiene i et område, blir vernet og tatt vare på. Mens en nasjonalpark har et sterktvern kun for naturverdier, vil en bynaturpark verne om en helhet som også omfatter kulturlandskap og andre menneskeskapte strukturer.

Bynaturpark ble vedtatt.