Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Svartstrupetrost i Hardanger

Noen ganger kan lokal fuglekikking gi unike opplevelser. Denne gangen skjedde det i en luke mellom regnbyger og kuling, hvilket har dominert værbildet i Hordaland så langt i år, på Sandstå i Ullensvang. Anne-Marie Korhonen snublet over den sjeldne svartstrupetrosten i sin egen lekegrind.

Av Anne-Marie Korhonen

Publisert 22.02.2020

Torsdag 14. februar ble den daglige ettermiddagsturen en ekstra kjekk opplevelse. Det var en dag med (litt) oppholdsvær, så jeg bestemte meg for å ta kamera med. Den faste ruta går igjennom en større eplehage. Halvveis på turen så jeg en trost som satt i et epletre. Jeg tok noen bilder og så at den lignet veldig en gråtrost, men fargene stemte ikke. Fuglen satt helt alene og i ro, så jeg tok fire-fem bilder og gikk videre. Jeg så etterpå på bildene på kameraet og lurte på om det kunne være en trost med pigmentfeil.

Jeg ble gående og lure på hva det var og begynte etter hvert å tenke svartstrupetrost. Det artsnavnet hadde jeg sett registrert på artsobservasjoner. Jeg slo så opp på fugleappen på mobiltelefonen og syns den lignet veldig! Pulsen økte kraftig og jeg måtte skynde meg hjem for å sjekke bildene skikkelig, og tvilen ble feid tilside da jeg fikk sett bildene på datamaskinen.

Med fortsatt høy puls var det bare å rapportere og laste opp dokumentasjon på artsobservasjponer.no. Det var virkelig givende med et slikt funn. Det gir meg en ekstra driv til å finne flere sjeldenheter i eget nærmiljø. Fuglekikking er rett og slett kjekt!

Status i Hordaland og Norge

Svartstrupetrost ble påvist for første gang i Hordaland så nylig som i november 2013, da en hann ble observert i Øygarden. Siden den gang har denne sjeldne trosten fra Sibir blitt sett ved tre anledninger i regionen, nemlig en hunn i Bergen i januar-februar 2014, en hann i Bergen i desember 2014 og en hann i Os (nå Bjørnafjorden) i mars 2018. Nasjonalt er den også en skikkelig godbit, med bare 50 funn per 31. desember 2018. Den opptrer helst om høsten og om vinteren i Norge. Det foreligger ingen funn i perioden fra slutten av april til slutten av september.

Svartstrupetrost
Svartstrupetrosten er hakket mindre enn enn grå- og svarttrost, men skiller seg fra dem med sine fargetegninger. Den tydelige svarte smekken viser det at det er en hann. Hunnene som er mindre kontrastrike. FOTO: Anne-Marie Korhonen
Svartstrupetrost
Svartstrupetrosten i Hardanger trives godt i epledyrkingsområdet der den ble funnet, og har så langt vært tilstede i over en uke. FOTO: Anne-Marie Korhonen