BirdLife Hordaland
Ismåke i Hardanger
Vinterens turbulente vær har medført at hele fem ismåker ble observert i Midt-Norge i november og desember. Sist fredag kom en overraskende beskjed om at en ungfugl av denne arktiske juvelen også hadde tatt turen til Hardanger!
Av Frode Falkenberg
Publisert 12.01.2014
Ekstreme værforhold i november og desember resulterte i flere observasjoner av ismåke i nordvest-Europa. I Norge ble hele fem individer observert fra midten av november til midten av desember. Alle disse ble sett i Trøndelag og Møre og Romsdal. Både Sverige og Danmark fikk besøk av arten, og også på de britiske øyene ble flere fugler sett.
I fredagsutgaven av Kvinnheringen 10. januar ble Lars Børge Sæberg oppmerksom på et bilde av en ismåke fotografert av Tor Arne Sæbø. Det skulle vise seg at fuglen, en årsunge, var fotografert på fotografens kai på Halsnøy i Kvinnherad. Fuglen ble først sett 20. desember, og holdt seg helt fram til 30. desember. Tor Arne mater daglig lokale ender med brød, og ismåken kom hver gang for å sjekke hva som skjedde. Den var riktignok ikke interessert i brødmat. Når den ble tilbudt fiskeslo var respones en helt annen. Fuglen var ikke sky, og bildene er tatt med normalobjektiv
Ismåka er en høyarktisk art som hekker i Kanada, Grønland, Svalbard og i Russland. Vinterstid holder de seg langs iskanten i nordområdene, gjerne furasjerende på kadaver etter isbjørn, men også beitende på det de finner på havoverflaten. Det er en sjelden art å se på det europeiske fastlandet. Denne vinterens forekomst er helt utenom det vanlige.
Tidligere funn i Hordaland
Forrige gang vi hadde besøk av ismåke var i mars 2003, da en ungfugl holdt seg ved et oppdrettsanlegg på Bømlo. I 1995 var en voksen fugl på besøk i Byparken, Bergen fra 5. til 6. januar. Utover disse foreligger det to eldre funn, begge dårlig sted- og tidfestet: 1 ind. fra engang før 1838 (udatert) og 1 ind. rundt nyttår 1874.