Fuglekunnskap:
Fargeklatter i den mørkeste tiden – tid for småfugler!
Mange ser frem til vinteren, for da kan man begynne med fuglefôring. Og for en glede fuglene gir oss! Å våkne opp med fargeklatter som den knallgule kjøttmeisen, dompapene i sine røde aftenkjoler og den evig vårlige grønnfinken på fôringsbrettet, er en sann fornøyelse.
Av Martin Eggen
Publisert 18.11.2019
Tilpasset et liv i kulde
Milliarder av fugler fra den nordlige halvkule trekker sørover om høsten og tilbake om våren. Men hardhausene blir igjen og holder oss med selskap. Dette er fugler som er godt tilpasset vårt nordlige klima. Selv om mange småfugler dør i løpet av sitt første møte med vinteren, fører de store ungekullene om sommeren til at bestandene opprettholdes. Nedbygging og endring av landskap og areal er de største utfordringene for fugleartene som er truet her til lands. Mange av våre venner på fuglebrettet er i mindre grad berørt.
Men for fuglene som oppdager maten på fuglebrettet er nok gleden og nytten enorm. For oss mennesker kommer belønningen i form av fjærkledde skapninger i alle farger og fasonger. Hvor du bor og hvilken mat du tilbyr avgjør mangfoldet på brettet, men totalt kan flere titalls ulike arter potensielt besøke restauranten din.
Når gradestokken viser innevær og dagene er så korte at noen av oss knapt rekker å stå opp før kvelden siger på, kan man virkelig lure på hvordan de små kroppene klarer å få i seg nok næring til å opprettholde kroppstemperaturen på opp mot 44 grader. Naturen slutter aldri å fascinere oss mennesker både med sin skjønnhet og funksjonalitet. Evolusjonens mange tilpasninger til miljøet, enten det er i de dypeste skogene eller langs den mest forblåste kyst, skaper ett mangfold som holder oss okkupert med spørsmål gjennom livet.
Å trekke naturens mest livlige skapninger nærmere gjør godt, og kan få oss til å glemme hverdagslige problemer for en stakket stund.
Gi beskyttelse og variert kost
Skal mange forskjellige fuglearter trives hos deg må du planlegge fôringsplassen litt. Trær og busker rundt brettet gir beskyttelse den dagen spurvehauken dukker opp. Er det for åpent der du plasserer matstasjonen, vil mange fugler føle seg utrygge, og raskt forsvinne fra hagen. Det kan være lurt å ha flere ulike steder i hagen der fuglene kan finne mat, gjerne med ulike typer fôr. Da tiltrekker du også flere arter.
Selv om solsikkefrø er energirik mat, og er meisenes favoritt, er det ikke alle fuglene som spiser dette. Med litt havre, hvete og hirsefrø utvider du spekteret av fugler du kan forvente besøk av. Mange fugler setter også pris på bær og frukt. Havregryn er også god fuglemat, og ikke til skade for fuglene, slik mange tror.
Flere tips til en fuglerik vinter:
Synes du det er få gjester på fuglebrettet og i hagen? (Stavanger Aftenblad)