Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

I disse koronatider: Naturen holder åpent!

Myndighetenes anbefalinger og pålegg i anledning koronavirusets spredning, gir oss alle en ny hverdag. Når skoler og barnehager er stengt, og man i utstrakt grad bør unngå samvær med venner og naboer, kan dagene bli lange. Her er våre tips til fugleaktiviteter du kan gjøre sammen med familien!

Se etter den vakre gravanda og andre trekkfugler

Med sin store størrelse, fjærdrakt i hvitt, svart, grønt og rødbrunt, sine rødrosa bein og sitt store røde nebb, er gravanda en karakteristisk andefugl som er lett å kjenne igjen. Hannene er noe større enn hunnene, og utvikler en iøynefallende rød knopp på nebbet tidlig på våren.

Gravanda er en av de aller tidligste trekkfuglene som ankommer landet vårt om våren. I Sør-Norge ankommer de første individene allerede i februar. Den vakre fuglen er først og fremst utbredt langs kysten. Har du et fjæreområde i nærheten av der du bor, er sjansene for å få øye på en gravand gode.

Det er selvsagt også mange andre trekkfugler du kan se etter. Flere steder i landet er vipa og tjelden ankommet. Andre tidlige trekkfugler i Norge er storspove, fiskemåkestær og sanglerke. Nye arter ankommer hver uke!

Tidlig vår er også en god tid for å lære seg fuglenes ulike sang. Når utvalget er begrenset til standfuglene og de aller tidligste trekkfuglene, er det lettere å plukke ut hvilke arter du hører. Arter som kjøttmeis, grønnfink, bokfink, svarttrost, rødstrupe og ringdue er tidlig ute med vårsangen. Her er det bare å nyte og lære! Se denne oversikten over ulike fuglesanger.  

Hvis du trenger en kikkert, fuglebok eller annet feltutstyr så kan du kjøpe det hos vår butikk Natur og Fritid.

Rapporter alt du ser på registeringsverktøyet www.artsobservasjoner.no.

Gi småfuglene mat

Mange steder er det fortsatt ganske vinterlig, og du kan lett tiltrekke småfuglene til en foringsplass. Legger du til rette for det med riktig plassering av matstasjonen, en attraktiv hage og et variert utvalg av mat – da kan man få besøk av flere titalls ulike fuglearter.

Selv om solsikkefrø er energirik mat, og er meisenes favoritt, er det ikke alle fuglene som spiser dette. Med litt havre, hvete og hirsefrø utvider du spekteret av fugler du kan forvente besøk av. Mange fugler setter også pris på bær og frukt. Havregryn er også god fuglemat, og er ikke til skade for fuglene, slik mange tror. 

Du finner flere gode tips på siden vår Fuglevennen.no. Å lage sin egen meisebolle er enkelt og morsomt, og noe fuglene setter ekstra stor pris på. 

Hvor mange forskjellige arter klarer dere å se på foringsplassen? 

Lag og heng opp fuglekasser

Å snekre fuglekasse er gøy, og som takk for hjelpen får du muligheten til å følge fuglenes familieliv. Dette kan være veldig spennende og lærerikt. Visste du at en kjøttmeisfamilie spiser over 10 000 insekter i løpet av tiden foreldrene fôrer ungene i fuglekassa? Sammen med andre småfugler er de med og opprettholder en fin balanse i hagen og ellers i naturen.

Du finner alt du trenger for å lage og henge opp fuglekasser på siden til Oppdrag Fuglekasse, en side vi har sammen med Naturvernforbundet og Miljøagentene. Du kan lage mange ulike typer kasser, både den lille blåmeisen og den store kattugla har behov for bolig. En morsom aktivitet for hele familien, og som holder dere aktivisert lenge!

Rydd en strand!

Store mengder plast og annet søppel i naturen har blitt et dagligdags syn. Plast i økosystemene gjør skade, også når den brytes nede til enda mindre partikler, nesten usynlig for øyet. Våren avslører ofte søppelet vinterstormene har dratt med seg. Du kan gjøre en innsats med å samle plast og avfall i naturen, og spesielt gunstig er det nå før hekketiden tar til. Tidlig vår og høst er gode tider for strandrydding i nærmiljøet. Når fuglene går til hekking er det mange steder langt mer problematisk.

Selv om ryddearrangementer er avlyst den nærmeste tiden, er det ingenting i veien for at du kan rydde alene, eller sammen med dine nærmeste. 

NOF ønsker alle en god vår. Ta vare på hverandre og det levende, og følg myndighetenes helseråd. 

Gravand
Gravanda var Årets fugl i 2016, og over 7500 observasjoner ble gjort da. Nå er gravanda atter en gang tilbake i Norge, etter overvintring litt lengre sør i Europa. Se etter gravanda de neste ukene, kanskje har du den i nærheten. FOTO: Håvard Eggen
Grønnsisik
Grønnsisikene har vært tallrike på fôringsbrettet i år. De små, fine finkefuglene setter fortsatt farge til hverdagen mange steder i landet. Legger du ut litt mat i hagen din er dette et bekjentskap hele familien kan glede seg over. FOTO: Gunnar Numme