Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Bli med på Hagefugltellingen 2012!

Da er det klart for årets Hagefugltelling 28.-29. januar. Interessen har vært økende år for år, og vi satser på å få med mer enn 6000 hager på tellingen. Fjorårets telling avdekket nærmest en invasjon av dompap med over 20 000 registrerte fugler. Hva blir årets overraskelse?

Av Morten Ree

Publisert 25.01.2012

Vi oppfordrer alle fugleinteresserte til å bli med på årets store Hagefugltelling førstkommende helg. Målet i år er å få med minst 6 000 hager og samtidig passere 300 000 fugler. Fjorårets tall var 5 250 hager og 285 795 registrerte fugler. Vi regner med at mellom 12-13 000 personer deltok i 2011. Hagefugltellingen er en fin aktivitet i en ellers rolig årstid. Arrangementet foregår i alle nordiske land denne helgen.

Med så store antall registreringer som vi etter hvert har fått under Hagefugltellingen, så er det absolutt mulig å på sikt kunne få en indikasjon på bestandssvingninger hos småfugl knyttet til fôringsplasser her til lands. Det avdekker også årlige svingninger i forhold til værmessige forhold, sykdom og invasjon i første rekke knyttet til god/dårlig frøsettinger i skog.

I fjor opplevde vi at dompap invaderte store deler av landet, og forekomsten på fôringsplassene steg fra 33 % i 2010 til 53 % i 2011. På samme måte hadde vi mye gråsisik i både i 2009 og 2011. Dette har etter stor sannsynlighet sammenheng med god frøsetting hos spesifikke trearter i våre skoger og dertil dårlig frøsetting i våre naboland.

Mating av fugler har lange tradisjoner i Norge, og i NOF merker vi at interessen øker for hvert år. I dag regner man med at ca. 400 000 nordmenn er involvert i fuglefôring, og disse kjøper ca. 15 000 tonn med villfuglmat årlig. I tillegg er det mange som lager sitt eget fuglefôr, så her snakker vi om store mengder mat. Dette bidrar helt sikkert til at mange fugler klarer seg godt gjennom vinteren.

Hagefugltellingen foregår ved at du noterer alle fuglearter du ser, og hvor mange av hver art i løpet av helgen 28.-29. januar. Fortrinnsvis på din fôringsplass, i din hage eller ved ditt hus eller hytte. Du kan telle en eller begge dager. Du skal notere det høyeste antall du ser på en gang av hver fugleart, og registrere dette etterpå. Er du forhindret fra å delta akkurat på tellehelgen, så kan du telle i uka før eller etter.

Gjør dette til en familiebegivenhet, og du må gjerne utfordre naboer og kjente til å delta. La det gå litt konkurranse i tellingen!

Hagefugltellingen 2012 foregår i samarbeid med Nettverk for miljølære. Bess Jahres stiftelse er sponsor for Hagefugltellingen 2012.

Dompap
Dompap var den store overraskelsen under Hagefugltellingen i 2011. Det blir interessant å se denne artens forekomst på årets telling! FOTO: Terje O. Nordvik
Blåmeis
Blåmeisen har en ganske stabil forekomst under Hagefugltellingen. De fire første årene har den vært registrert i 81 - 83 % av hagene. FOTO: Ingar Jostein Øien

Kommentér nyheten