Organisasjonen:
Redd millioner av fugler årlig!
Norske myndigheter har ansvar for å sikre forsvarlig utforminger av bygninger i Norge, herunder å gjøre tiltak for å hindre at millioner av fugler kolliderer årlig. Det er på tide at de tar dette ansvaret. At kollisjoner er et betydelig problem for fugler, er hevet over enhver tvil.
Av Martin Eggen
Publisert 07.01.2025
Du har sikkert opplevd det du også. Det smeller i ruta og der ligger det en fugl død eller skadd. Daglig er det tusenvis av slike tilfeller i Norge. Glassfasader er en gedigen kollisjonsfare for fugler. Slike glassfasader tar livet av millioner fugler årlig i Norge, og det finnes løsninger som vil gjøre situasjonen bedre. Dem bør vi bruke.
Ringmerkingssentralen i Stavanger rapporterer om at dette er en hyppigere dødsårsak av ringmerkede spurvefugler enn at de er drept av katt. Ut ifra dette antar man kanskje at det totale antallet er rundt ti millioner årlig. Med andre ord er dette trolig den enkeltfaktoren som tar livet av flest fugler. I Tyskland mener man at cirka 115 millioner fugler dør årlig på grunn av kollisjoner med glass. I magasinet Science News ble det i 2014 anslått at mellom 365 og 988 millioner fugler døde i USA årlig på grunn av dette, og de siste årene har man innsett at det reelle tallet ligger i det øvre sjiktet (1 milliard årlig).
Kollisjoner er også et problem for dyrevelferd. Mange av fuglene blir skadet, ofte med indre blødninger. Et bredt spekter av fugler rammes, hovedsakelig ulike typer spurvefugler, men også rovfugler og vadefugler som f.eks. rugde. Mange av fuglene som blir skadet eller drept er rødlistede arter. Særlig store glassflater og skjermingsvegger av glass er problematiske. Det finnes rundt tre millioner bygninger i Norge og over halvparten av disse er boligbygninger. Vi opplever ikke at det tas noe særlig mer hensyn til problematikken i dag enn tidligere. Størrelsen og plasseringen av vindusflater er som før. Om noe, øker bruken av glass i bygningsmasse. Direktoratet for byggkvalitet skal bidra til at det bygges sikre, miljøvennlige og tilgjengelige bygninger.
BirdLife Norge mener bygninger i Norge utgjør en betydelig negativ påvirkning på naturmangfold og dyrevelferd, og at tematikken krever oppfølging fra det offentlige. Gevinsten vil være stor, og det finnes løsninger. Det bygningstekniske regelverket (TEK17) inneholder ikke bestemmelser som regulerer bruk av glass og andre overflater som utgjør akutt fare for fugler. Selv om vi erkjenner at det er vanskelig å gjøre noe med alle bygninger vi allerede har i dag, mener vi det er naturlig og helt nødvendig å stille krav til nybygg. I et lengre perspektiv vil dette føre til store forbedringer.
BirdLife Norge ber om at det tas grep og under kan du lese vår henvendelse.
Henvendelse om glassfasader – en omfattende trussel mot ville fugler