Hopp til hovedinnhold

BirdLife Svalbard

Filmet fugler med drone

Et utenlandsk ektepar retter sterk kritikk mot en reiselivsbedrift i Longyearbyen. Paret var på en privat kjøretur i Bjørndalen da de ble oppmerksom på et turfølge som tilsynelatende ikke tok hensyn til de strenge reglene for friluftsferdsel på Svalbard.

Av Birdlife Svalbard

Publisert 01.09.2024

Mannen brukte rundt 10 minutter med drone til å skaffe seg levende bilder av fuglelivet i Bjørndalen. Foto: Kåre M. Hansen

– Følte seg truet

Svalbardposten var tilfeldigvis til stede under hendelsene i juli. Det utenlandske paret reagerte sterkt på det de var vitne til, og sendte skriftlig klage til reiselivsbedriften som arrangerte turen. De tok også saken opp med Visit Svalbard, som lovet å gjøre sitt for å hindre lignende episoder.

I klagen hevder paret at turdeltakerne forstyrret fuglelivet. Flere rødnebbterner som lå på reir prøvde å beskytte seg ved å stupe mot de uønskede gjestene. 

– Fuglene følte seg svært truet. Etter vår mening er det en stor motsetning mellom hvordan dere beskriver ekskursjonene deres og hva dere faktisk gjør i naturen, heter det i klagen.

Klagerne påstår at turfølget forstyrret dyrelivet på utilbørlig vis. Bildet viser en situasjon som oppsto da ternene ville beskytte seg. Foto: Kåre M. Hansen

Ikke politisak

Et av medlemmene i det asiatiske turfølget filmet med drone i cirka 10 minutter i Bjørndalen. Det skjedde innenfor forbudssonen mot droneflyvning. I Longyearbyen er det ikke tillatt å fly drone nærmere lufthavnen enn fem kilometer med mindre tillatelse fra flytårnet er gitt. Sysselmesteren har dessuten presisert at det er forbudt å forstyrret dyrelivet på Svalbard.

Verken Avinor eller Sysselmesteren har funnet grunn til å politianmelde droneflyvningen. Trolig er dronepiloten for lengst tilbake i eget hjemland med sine arktiske feriebilder.

Ferdsel bør unngås

Laguna fugleområde ved flyplassen regnes som et viktig hekke- og rasteområde for vannfugler på Svalbard. Folk oppfordres til å unngå ferdsel utenfor veien her, spesielt i tiden fra etablering og hekketid, fra mai til ut august.

Det er uklart i hvilken grad det asiatiske turfølget bevegde seg inn i fugleområdet, og om de således brøt svalbardmiljølovens forbud mot å forstyrre dyrelivet.

Reiselivsbedriften som utløste klagen er ikke enig i at gjestene deres var til sjenanse for de hekkende fuglene. Ifølge guidens rapport om hendelsen sto de bare på veien og fotograferte fuglene.

Det er ikke sikkert dronepiloten var fornøyd med bildene sine. Ifølge guiden skal han ha nektet å gå ut av bilen etter turen. Foto: Kåre M. Hansen

Overdrevet?

– Jeg mener at denne delen av klagen er sterkt overdrevet. Det ble fra vår side ikke gjort noe ulovlig eller kritikkverdig. Det er ikke uvanlig at hekkende terner går til angrep på folk, sier firmaets daglige leder til Svalbardposten.

Han ser mer alvorlig på droneflyvningen, som han antar var ulovlig. Den kvinnelige guiden som ledet sightseeing-turen skal ha prøvd å stoppe dronebruken. Mannen insisterte på at han var erfaren pilot og hadde tillatelse til dette.

– Vi tillater ikke droner på våre turer, men gjesten respekterte ikke vår guide. I ettertid har vi innskjerpet at vi kanskje må være mer tydelig ovenfor enkelte gjester, sier daglig leder.

– Burde dere varslet politiet?

– Det kan nok være at vi burde ha gjort det, erkjenner han.

Artikkel i Svalbardposten