Hopp til hovedinnhold

BirdLife Svalbard

Rapporter

Årsmøte 2024


Da ble det gjennomført årsmøte 14 mai på UNIS. 4 fremmøtte på UNIS og 5 på nett. Det er stor aktivitet med mange gjøremål og problemstillinger som vi tar tak i er til eks.

- Laguna og tilsiget av slam som tettet Flyplassbekkdammen
- LoFFhuset
- Utgraving av kanaler i mudderområdet mellom LoFFhuset og Hundegården
- Svalbard fugler, innlegging av registreringer fra før 1960, m.m.
- Revidering av geologiheftet
- Hund i bånd
- LoFFs bankkonto
- Riving av gåseplattingene
- Telefonmøte med Svalbard energi om tilsiget av slam til Flyplassbekkdammen

Møte med konstituert miljøvernsjef Linda Karlstad 16. mai 2024, hvor følgende ble tatt opp: 
- Mudderkanalene
- Loffhuset
- Artsobs
- Riving av gåseplattformene
- Hund i bånd

Årsmeldingen vil komme her snart

________________________________________________________________________

 

Lokal rapport og sjeldenhetskomite for fugl på Svalbard og Jan Mayen

Fugleåret 2023 Svalbard


Enkel rapport til årsmelding Longyearbyen feltbiologisk forening

Av Georg Bangjord

Dette året utmerket seg med et større volum av innrapporterte observasjoner av fugl, til sammenligning med de fire foregående årene (fig.3). Man kan karakterisere dette året som et noe over gjennomsnittet, både med tanke på antall observerte arter og antall nye arter. Det ble observert 83 ulike arter fugl, og det ligger omkring gjennomsnittet for de siste 25 årene.

Antall uvanlige/sjeldne arter ligger over normalen, og artslista for fugl på Svalbard økte med en ny art i 2023. I tillegg ble det gjort to funn av tidligere ikke dokumenterte arter på Svalbard, henholdsvis to temmincksniper i Kvalrossbukta den 13. juni, Bjørnøya og hærfugl som landet om bord i en båt i Storfjorden den 4. september. I gjennomsnitt, er mellom to og tre nye arter årlig tilkommet artslista i løpet av de siste 20 årene. Det er primært norske fuglekikkerne som legger inn registreringer av fugl i databasen. Utenlandske observatører bruker i all hovedsak internasjonale faunadatabaser. LRSK har ennå ikke startet arbeidet med å gå gjennom de internasjonale artsdatabasene. Til sammen 77 rapportører har bidratt med 3386 observasjoner for året 2023. Antall rapportører har ligget stabilt på mellom 70 og 80 observatører de siste tre årene.

I tillegg til de 77 personene som har rapportert direkte til basen, har noen få personer rapportert på andre måter (dvs. totalt mer enn 80 rapportører) dette året. Observasjonene fra disse, vil også bli lagt inn i databasen etter hvert. I løpet av fjoråret ble det lagt inn mer enn 18 000 observasjoner fra tidligere tider. Det er laget et eget notat på dette prosjektet som er støttet av Svalbard miljøvernfond. Alle observasjoner fra bl.a. Løvenskiold («Avifauna Svalbardensis 1964») og Norsk Polarinstitutt sine årbøker, er nå overført til databasen.

Antall forskjellige arter
Til sammen er det rapportert 83 forskjellige arter fugl direkte databasen i Artsobservasjoner.no for året 2023. Dette er et antall som ligger omkring gjennomsnittet for de siste 20 årene. Det foreligger en del observasjoner fra feltarbeidet Norsk Polarinstitutt utfører på Bjørnøya som ikke er rapportert i databasen. Den totale artslista for fugl på Svalbard teller per dato 240 arter. Artslista for fugl på Svalbard er gjengitt her: http://www.svalbardbirds.com/species.html Siste tilskudd på artslista er en godt beskrevet sitronerle på Bjørnøya fra høsten 2003. Noen skotske ornitologer som var på øya for primært å se på gåsetrekket, gjorde denne observasjonen.

Nye arter for Svalbard
Dette året økte artslista med en art. Henholdsvis nattergal som dukket opp på Stallen, Hotellneset i september 2023.

Sjeldne fugler
I tillegg til nattergalen kan følgende sjeldenheter nevnes: skjeand, sjøorre, harlekinand, grålire, trane, havørn, vandrefalk, gulnebblom, grønnstilk, temmincksnipe, rosenmåke, hornugle, hærfugl, svartstrupetrost (det samme individet som ble observert på høsten, ble sett fram til februar 2023), tårnseiler, sidensvans, munk, hagesanger, tårnseiler, dompap, polarsisik, gråsisik og bjørkefink. Ellers hekket havsule på Bjørnøya også dette året, og kolonien fortsetter å øke i antall og består nå av mer enn 100 par. Således har arten tydelig befestet seg som hekkefugl på Svalbard.

Artsobservasjoner.no
Det er per dato lagt inn 3386 observasjoner av fugl i den nasjonale databasen for Artsobservasjoner, http://artsobservasjoner.no/fugler/ fra 2023. Det er et relativt stort antall observasjoner som ennå ikke er lagt inn for 2023, så antallet vil stige til ca. 4.... Dette er godt under gjennomsnittet de siste ti årene. Majoriteten av observasjonene er fra perioden mai til tidlig i august (jf. fig.2). Basen inneholder per 4.01.2024 til sammen over 109 289 observasjoner av fugl.

Det er så langt 622 ulike personer som har bidratt med sine observasjoner av fugl på Svalbard i Artsobservasjoner.no. I 2023 var det 77 personer som rapportert inn sine egne observasjoner til basen. I tillegg er det flere som har rapporter på andre måter. Videre er det gledelig å se at stadig flere rapporterer inn data fra tiden før basen ble lansert i 2008 (jf. fig.3).

Svalbardbirds.com
Den nye websiden «Svalbardbirds» har fungert godt med stort besøk, og mange positive tilbakemeldinger. Det planlegges utvikling av siden i løpet av de neste årene. http://www.svalbardbirds.com/index.html

 

Fugleåret 2022 Svalbard 

 

Enkel rapport til årsmelding Longyearbyen feltbiologisk forening - LoFF

Av Georg Bangjord



Dette året utmerket seg med et større volum av innrapporterte observasjoner av fugl, til sammenligning med de fire foregående årene (fig.3). Man kan karakterisere dette året som et noe over gjennomsnitt, både med tanke på antall observerte arter og antall nye arter. Det ble observert 87 ulike arter fugl, og det ligger noe over gjennomsnitt for de siste 25 årene.

Antall uvanlige/sjeldne arter ligger over normalen, og artslista for fugl på Svalbard økte med fire nye arter i 2022. I gjennomsnitt, er mellom to og tre nye arter årlig tilkommet artslista i løpet av de siste 20 årene. Det er primært norske fuglekikkerne som legger inn registreringer av fugl i databasen. Utenlandske observatører bruker i all hovedsak internasjonale faunadatabaser. LRSK har ennå ikke startet arbeidet med å gå gjennom de internasjonale artsdatabasene. Til sammen 78 rapportører har bidratt med 5088 observasjoner for året 2022.

Figur 1. Antall personer som har bidratt med observasjoner av fugl gjennom rapportering direkte i basen artsobservasjoner.no. Et gledelig høyt antall siste to årene 

I tillegg til de 78 personene som har rapportert direkte til basen, har noen få personer rapportert på andre måter (dvs. totalt mer enn 80 rapportører) dette året. Observasjonene fra disse, vil også bli lagt inn i basen etter hvert. I løpet av fjoråret ble det lagt inn mer enn 15 000 observasjoner fra eldre tider. Det er laget et eget notat på dette prosjektet som er støttet av Svalbard miljøvernfond. Alle observasjoner fra bl.a. Løvenskiold («Avifauna Svalbardensis 1964») og Norsk Polarinstitutt sine årbøker, er nå overført til databasen.

Antall forskjellige arter
Til sammen er det rapporter 87 forskjellige arter fugl direkte databasen i Artsobservasjoner.no for året 2022. Dette er et antall som ligger over gjennomsnittet for de siste 20 årene. Det foreligger en del observasjoner fra feltarbeidet Norsk Polarinstitutt utfører på Bjørnøya som ikke er rapportert i basen. Den totale artslista for fugl på Svalbard teller per dato 237 arter. Artslista for fugl på Svalbard er gjengitt her: http://www.svalbardbirds.com/species.html

Dette året økte artslista med fire arter. Henholdsvis svartglente (Norskøya), svartstrupetrost (Longyearbyen), sibirpiplerke og møller (Bjørnøya).

Sjeldne fugler
Foruten de nye artene nevnt i foregående avsnitt, ble det registrert et mer beskjedent antall sjeldne fugler i 2022. Følgende sjeldenheter nevnes: stripegås, gulnebblom, brushane, grønnstilk, svarthalespove, rosenmåke, jordugle, rødstjert, svartrødstjert, hagesanger, rødstrupe, tårnseiler, vierspurv, polarsisik, gråsisik og bjørkefink. Ellers hekket havsule på Bjørnøya også dette året, og kolonien fortsetter å øke i antall og består nå av mer enn 100 par. Således har arten tydelig befestet seg som hekkefugl på Svalbard.

Artsobservasjoner.no
Det er per dato lagt inn 5088 observasjoner av fugl i den nasjonale databasen for Artsobservasjoner, http://artsobservasjoner.no/fugler/  fra 2022. Således en gledelig oppgang til sammenligning med de tre foregående årene. Majoriteten av observasjonene er fra perioden mai til tidlig i august (jf. fig.2). Basen inneholder per 16.04.2023 til sammen over 109 289 observasjoner av fugl.

 

Figur 2. Foreløpig fordeling på antall observasjoner gjennom året 2022. Til sammen er det rapportert inn 5088 observasjoner av fugl fra Svalbard i artsobservasjoner for dette året.

Det er så langt 622 ulike personer som har bidratt med sine observasjoner av fugl på Svalbard i Artsobservasjoner.no. I 2022 var det 78 personer som rapportert inn sine egne observasjoner til basen. I tillegg er det flere som har rapporter på andre måter. Videre er det gledelig å se at stadig flere rapporterer inn data fra tiden før basen ble lansert i 2008 (jf. fig.3).

Figur 3. Antall observasjoner av fugl (109 289 observasjoner) i database fordelt pr. år (pr. 31.12.2022). Det er relativt stabilt mellom 4000 og 5000 observasjoner per år de siste årene. Videre er det stadig flere som legger inn eldre observasjoner fra tiden før databasen ble opprettet.

Svalbardbirds.com
Den nye websiden «Svalbardbirds» har fungert godt med stort besøk, og mange positive tilbakemeldinger. Det planlegges utvikling av siden i løpet av de neste årene. http://www.svalbardbirds.com/index.html


Figur 4. Angir funnsteder av fugl på Svalbard i databasen per 2022. De blå prikkene gjengir områder med en rekke «underlokaliteter».

 

 

2017:

   
    KyststienILongyearbyen.pdf (12.4 MB)
Rapport om en foreslått kyststi i Longyearbyen (Bjørn Frantzen og Vidar Bakken)
2015:



Ringmerking 2015 (193 KB):
LoFFs ringmerkingsaktiviteter i 2015 (Kjell Soot Mork)
2009:



Sørkapp sommer 2009 (2 MB):
Faunaregistreringer på Sørkappøya, Juli-Oktober 2009 (Ola Nordsteien og Georg Bangjord)
2007:


¤ Sørkapp høst 2007 (4 MB):
Faunaregistreringer ved Sørkapp, September 2007 (Georg Bangjord, Christiaane Hübner, Kjell Mork Soot)

¤ Sørkapp vår 2007 (0.2 MB):
Fugleregistreringer på Sørkappøya, 25.-28. Mai 2007 (Mikael Lagerborg & Signe Kirkemoen)

¤ Hornsundneset vår 2007 (1.1 MB):
Registration of brent goose migration and stopover at Hornsundneset, 25-28 May 2007 (Christiane Hübner & James Speed)

¤ Vårsolbukta vår 2007 - 1 (31 KB):
Registrering av gåsetrekk og -rast i Vårsolbukta, 25.-28. Mai 2007 (Synnøve Haga & Inge Bakkeland)

¤ Vårsolbukta vår 2007 - 2 (99 KB):
Registrering av gåsetrekk og -rast i Vårsolbukta, 31. Mai - 1. Juni 2007 (Carl Erik Kilander)
2006:


¤ Sørkapp høst 2006 (1,4 MB):
Registreringer av fugl sør på Sørkappland, august-september 2006 (Georg Bangjord, Bjørn O. Frantzen, Stig Hammer & Oddvar Hagen)




 

Diverse rapporter fra tiden før LoFF:
Vårsolbukta:


¤ Vårsolbukta vår 1997 (933 KB):
Registrering av gåseringer i Vårsolbukta, 30.-31. Mai & 6. Juni 1997 (Øystein Lorentsen, Jon Ove Scheie, Ottar Krohn, Roy Eide, Bjørn Frantzen & Trond Frantzen)

¤ Varsolbukta vår 1998 (1.2 MB):
Gåseregistrering i Vårsolbukta, 30. Mai - 6. Juni 1998 (Rune Bergstrøm)

¤ Varsolbukta vår 1999 (753 KB):
Gåseregistrering i Vårsolbukta, 28. Mai - 3. Juni 1999 (Mikael Lagerborg, Øystein Varpe)

¤ Varsolbukta vår 2000 (587 KB):
Gåseregistrering i Vårsolbukta, 3.-4. Juni 2000 (Bjørn Frantzen, Wenche S. Kilander & Carl Erik Kilander)

¤ Varsolbukta vår 2001 (587 KB):
Gåseregistrering i Vårsolbukta, 2.-4. Juni 2001 (Eldar Wrånes)

¤ Vårsolbukta vår 2003 (158 KB):
Report of goose project in Vårsolbukta, 3 May - 16 June 2003 (Christiane Hübner)

¤ Vårsolbukta vår 2004 (506 KB):
Report of goose project in Vårsolbukta, 3 May - 18 June 2004 (Christiane Hübner)

¤ Vårsolbukta vår 2005 (1.2 MB):
Report of goose project in Vårsolbukta, 4 May - 22 June 2005 (Christiane Hübner)

¤ Vårsolbukta vår 2006 (372 KB):
Brent goose count in Vårsolbukta, 31 May - 4 June 2006 (Magda Chudzinska & Lukasz Ulbrych)
Fuglehuken:


¤ Fuglehuken vår 1998 (750 KB):
Registrering av ringgås på Fuglehuken, 6.-12. Juni 1998 (Mikael Lagerborg, Øystein Varpe)

¤ Fuglehuken vår 1999 (794 KB):
Registrering av ringgås på Fuglehuken, 28. Mai - 2. Juni 1999 (Georg Bangjord, Roy Eide)

¤ Fuglehuken vår 2004 (282 KB):
Registrering av ringgås på Fuglehuken, 4.-6. Juni 2004 (Øystein Overrein, Mikael Lagerborg)

¤ Fuglehuken vår 2006 (646 KB):
Brent goose count at Fuglehuken, 31 May - 4 June 2006 (Christiane Hübner & Nina Seifert)
Hyttevika:


¤ Hyttevika vår 2003 (215 KB):
Registrering av ringgås i Hyttevika, 30. Mai - 2. Juni 2003 (Mikael Lagerborg)

¤ Hyttevika vår 2006 (81 KB):
Gåsetelling Hyttevika, 31 May - 4 June 2006 (Stig Hammer & Bjørn Frantzen)
Alkehornet:


¤ Alkhornet vår 2004 (26 KB):
Registrering av ringgås ved Alkhornet, 4.-6. Juni 2004 (Arild Lyssand & Stig Hammer)
Sauriedalen:



Sauriedalen (152 KB):
Gåseregistreringer 1.-3. juni 2003 - Ytre Sauriedalen og Siklarhallet (Carl Erik Kilander & Siklarhallet)

 

 

 

 

 

 

 

Nattergal
Nattergal ved Stallen, Hotellneset 11. september 2023. Den eneste nye fuglearten for Svalbard dette året. Foto: Venke Ivarrud
Figur1
Figur2
Figur3
Svalbardbirds
fra årsmøte
Fra årsmøte 2024
årsmøte2
Fra årsmøte 2024