Hopp til hovedinnhold

BirdLife Svalbard

Tiltak for bedre hekkemuligheter i Laguna ved Hotellneset

Bjørn Frantzen og Atle Brekken i Loff/Birdlife Svalbard har brukt mye tid på denne saken (og journalisten) hvor det nå ser ut som tiltak blir gjort.

Publisert 29.07.2024

MARTIN KRISTIANSEN

JOURNALIST

Ifølge sakspapirene kan slam fra bedriftens deponi ha tettet stikkrenner, rør og vannveier til lagunen.

Det gjelder et deponi for slagg og aske som bedriften har ved siden av et masseuttak i fjellsiden sør for Svalbard lufthavn, på vei mot Gruve 3. Tillatelsen gjelder ei årlig deponering på cirka 7000 kubikkmeter slagg og aske. Mengden har variert fra år til år, kommer det frem i sakspapirene.

Ifølge papirene gikk snøsmeltingen på oversida av deponiet unormalt raskt i juni 2023. Det gav stor vannføring og kan ha ført til at deponimasser er ført nedover smeltevannsbekken mot lagunen.

Ifølge søknaden kan massene utgjøre en risiko for fuglenes hekkesuksess. Alle stikkrenner, rør og vannveier ved lagunen nedstrøms for deponiet skal åpnes. Det som finnes der av deponimasser skal graves opp og fraktes til deponiet med lastebil. Volumet er anslått til å være mellom 40 og 80 kubikkmeter.

I tillatelsen skriver Sysselmesteren at massene fra deponiet har et svært lavt innhold av miljøfarlige forbindelser. Samlet sett vurderes det ikke å være til risiko for human helse.

«Primært utgjør utlekkingen et estetisk og fysisk element og bør fjernes av den grunn», står det i tillatelsen.

Sysselmesteren legger vekt på at dersom ikke tiltaket gjennomføres, kan det på sikt gi redusert vannføring i lagunen. Noer som kan føre til negativ påvirkning av hekkesuksessen for fugl i området.

– Ved kjøring på vegetert mark skal det benyttes matter eller tilsvarende for å hindre skader i terrenget, står det i tillatelsen.



 

 

 

https://www.svalbardposten.no/fugleliv-hotellneset-natur-og-miljo/fjerner-masser-for-a-sikre-fuglenes-levekar/540650

Les mer

Laguna ved Hotellneset
Laguna trenger vann om våren. I 2023 var snøsmeltingen så stor at den kan ha dratt med seg slagg fra deponiet nedover gjennom bekker og rør og tettet dem. Martin Kristiansen