BirdLife Hordaland
Byfugler på 78 grader nord
Natur i nærmiljøet er noe som har vært mye i pressen de siste årene, og det er ikke mindre interessant i Arktis der fugler og dyr fremdeles ikke har fått den innebygde frykten for mennesker, som de har fått på fastlandet.
Av Ole Edvard Torland
Publisert 11.09.2016
Ole Edvard Torland er invitert til å foredra om sine opplevelser på Svalbard for Bergen lokallag 13.9.
Longyearbyen ligger omkranset av høye fjell, store daler med tundra og en stor fjord med tilførsel av vann direkte fra pol-havet. I tillegg til dette så kommer Atlanterhavet med varmt vann og dette fører til at områdene rundt Longyearbyen er noen av de varmeste og frodigste områdene på hele øygruppen. På grunn av dette er det her en større tetthet av fuglearter enn de fleste andre steder på Svalbard, og jeg har i løpet av mine 6 år der oppe benyttet meg av dette til fulle.
Inne i byen er snøspurven å se overalt i den varme årstiden, men den er også en frustrasjon for fotografer siden den er kanskje den vanskeligste fuglen på Svalbard å få et godt bilde av da den aldri sitter stille.
Drar du ut av byen og innover Adventdalen så venter et tundra-landskap med fuktige og tørre områder som byr flere arter fugler på gode hekkeområder. Midt ute på tundraen kan du se kortnebbgås som trykker mot bakken mens den ruger på eggene sine, praktærfuglhannen ligger fargesprakende et par meter på siden av hunnen som er godt kamuflert, og fjæreplytten ses bare som en grå «mus» som piler rundt nesten over alt. Rund dammene ses myrsniper og polarsvømmesniper. De er så lite redd for mennesker at fotografer kan få problemer med nærgrensen på objektivet. Store teler er ikke alltid nødvendig når du har å gjøre med fugler som ikke er redde for mennesker. Smålomen trykker seg så flat den kan oppå jordhaugen som den har skrapt sammen midt i dammen slik at eggene dens er trygge, og havella spretter plutselig frem under steinen du tråkket på. Når tundraen er gjennomsøkt så kan du ta en tur opp i ei av liene og se etter svalbardrypa. Den er om mulig enda vanskeligere å finne enn fjellrypa på fastlandet av samme grunn som at den er mye lettere å studere når du først har funnet den. Den nekter nemlig å fly! Disse fuglene beiter gjerne rundt beina dine og du kan gjerne ta lunsj sammen med en stor flokk ryper.
Dette er bare noen av opplevelsene som venter innen en radius på 4 km i Longyearbyen.
Vel Møtt!