BirdLife Hordaland
Myrpiplerke - en ny art for Hordaland
Ettersom jeg hadde svidd av mesteparten av våren, sommeren og høsten på jobbrelaterte sysler, gledet jeg meg veldig til noen dager fri i oktober. Røst har fått sjeldenheter på løpende bånd og artene som har blitt observert på Shetland og andre steder i Storbritannia har vært helt rå.
Av Julian Bell
Publisert 19.10.2012
Det er høstferie og jeg har familiebesøk. Med andre ord ikke så veldig lett å kommer seg i felten... En liten tur om ettermiddagen 9. oktober med både moren min og ungene viste seg å være en god ide. Vi hadde fått med oss gråspett (ny art for mor), hønsehauk og litt til. Jeg var egentlig fornøyd med utbyttet omstendighetene tatt i betraktning. Vi var nesten hjemme da jeg oppdaget en enslig piplerke næringssøkende på markene rett utenfor huset.
Jeg ble umiddelbart giret. Disse markene er en litt uvanlig plass å se piplerker på, og jizzen, selv fra 100 meters hold, fikk pulsen til å stige. Jeg sendte mor hjem med ungene og gikk nærmere for å få med meg litt mer.
Umiddelbart fikk en inntrykk av at fuglen var meget interessant. For det første den var forholdvis tam og for den andre var fargene feil for et vanlig skjærpip. Da var det bare en ting å gjøre - få dokumentert mest mulig detaljer. Erleaktig jizz med halepumping etter kort flukturer var også noe jeg lagt merke til.
Det tok ikke langt tid før jeg var innom myrpiplerke, men jeg har vært borti mange skjæpiplerker tidligere som har gitt meg hodebry. Jeg hadde ikke tid å sjekker alle bøkene og valgt å legge den ut på nett uten å claimer noe. Jeg leste litt til og var mer og mer sikkert at den var myrpiplerke - det var da med store glede at jeg neste dagen leste tilbakemeldinger på artsobs at andre også var av sammen mening.
Neste morgen sammen med Frode Falkenberg fikk jeg se og høre fuglen på nytt. Og da var all tvil vekke! Fuglen holdt seg fram til og med 14. oktober.