BirdLife Hordaland
Viersanger - en ny art for Hordaland
En formiddag i november i fjor skulle vise seg å bli høstens høydepunkt for Bert de Bruin. I løpet av noen hektiske minutter fikk han sett kjennetegnene på en sanger som skulle vise seg å være den første viersangeren i Hordaland noensinne. Les Bert sin beretning om observasjonen.
Av Bert de Bruin
Publisert 09.05.2012
Turøy har en fin historie hva gjelder sjeldne fugler. Det ble ringmerket mye fugl på øyen i perioden fra 1995-2000, og artslisten inneholder en rekke asiatiske gjester. Derfor går jeg ofte på Turøy for å lete etter interessante fugler. Hittil hadde jeg funnet en turtleldue i 2008, men etter det ikke så mye, bortsett fra et par gulbrynsangere.
2. november 2011 var det fint høstvær med sol og rolige forhold. Tiden var bra for en ettermiddagstur på Turøy. Jeg gikk langs Kalderasvegen vestover, fordi denne delen av øyen pleier å ha den roligste forholdene både med folk og vind. Det var rolig med lite fugl. Da jeg ankom ved det hvite hus som har en båt i hagen rundt klokka 15:00 så jeg en phylloscopus-sanger som holdt seg i buskene ved bakken. Den bevegde seg dypt i buskene, men jeg fikk sett den ganske bra. Det var en grønnbrun, robust sanger med påfallende lyse bein og en veldig påfallende øyebrynstripe. Da var jeg alarmert med en gang. Fuglen var sneken, men etter hvert fikk jeg sett alle viktige kjennetegn. Den var grønnbrun på oversiden uten vingebånd og undersiden var farget varmt skittenhvit. På undergumpen hadde den kontrasterende (oransje)gule fjær. Øyebrynstreken var påfallende og lang, litt varmere og gulere foran øyet. Kantene på øyebrynet var mørkt, slik at hodetegningen ble kontrastrikt. Nebbet var kort men tykt, og bein var påfallende lyse, nærmest guloransje. Fuglen laget ingen lyd. Etter 15 minutter hadde jeg sett alle de viktige kjennetegnene og visste at det var en viersanger Phylloscopus schwarzi. En ny art for Hordaland! Mulig forveksling gjelder særlig brunsanger Ph. fuscatus, men den er mer gråbrun, ikke så varmt farget og har ikke så kontrasterende undergump. Beina er lyse, men gråere. Dessuten er brunsangerens øyebryn hvit foran øyet.
Forøvrig hadde jeg nettopp sett en viersanger på Utsira, og tillegg har jeg sett et individ i Nederland. Brunsanger har jeg sett ofte, både i Norge, Nederland og østlig Asia.
Jeg lå ut meldingen på bombesystemen og ringte litt rundt og så fant jeg fuglen tilbake på andre siden av huset. Jeg prøvde å ta bilder men det fikk jeg ikke til. Så den sist klokka 15:30. Det var Terje Hansen og Egil Frantzen som raegerte på meldingen, men de kom for sent. Siden det var vintertid ble det mørkt allerede kl 16:30. Neste morgen prøvde en del fuglekikkere fra Bergen å få sett fuglen, men dessverre uten hell.
Dette var Norges 13. viersanger og Hordalands første. Dessuten var det norges nordligste og seineste funn. Funnet er godkjent av NSKF.