Jentegruppa
Oppsummering fra NOFs jentekurs på Jomfruland
Jentekurset 2009 ble arrangert på Jomfruland 22.–24. mai med 38 deltakere, totalt 47 med foredragsholdere og veiledere i felt. Fullt kurs. Det ble en uforglemmelig helg med stor stemning og veldig engasjerte damer, nesten alle til frokost 05.30 søndag morgen. Vi hadde 7 timer teori og over 10 timer praksis i felt.
Av Elisabeth Storstein Årsnes
Publisert 03.07.2009
Rune Solvang åpnet kurset med noen flotte bilder fra Jomfruland. Han hadde en glimrende gjennomgang av de beste lokalitetene samt ringmerkingen på Jomfruland.
En viktig del av kurset var å lære mer om fuglesang. Til dette foredraget hadde vi fått Jon Lurås som loset oss ut på fuglesangens rike. Alle husker vel gulsangeren med badeandas kvakk, kvakk eller andre kjennetegn som gjør oppgaven lettere. Han har utgitt egen CD om sangfugler.
Lørdagen startet med frokost 05.30 og tre grupper ut på tur 06.00, men også en gruppe ut 07.00 hvor fuglesang var fokus. Rune Solvang, Jørn Helge Magnussen, Roger Ehnebom og Øyvind Wathne Johannessen loset gruppene på en meget dyktig måte. Utrolig kvitring i skogsområdet, med frodig vegetasjon. Vi ble drillet på hagesanger, munk, gulsanger, tornsanger, nattergal og mye mer. Men det største var nok når pirolen sang for full hals søndag morgen, det var som om vi var kommet langt ut i jungelen. Noen kom løpende, andre listende. Og noen var så heldig å få se den. Utrolig opplevelse. Totalt fikk vi sett 93 arter lørdag.
Hans Inge Nicolaisen og Anders Mæland gjorde en kjempejobb på ringmerkingsrunden. Jomfruland Stasjon er drevet siden 1980 (mars til november), og ringmerkingen blir foretatt uten lyd. Hver gruppe hadde en times undervisning innen ringmerking, nettfangst og prosedyrene rundt det.
Etter siesta, vafler og logg gledet vi oss til å høre på Viggo Ree. Her var historisk tilbakeblikk på en humoristisk måte, billedkunstneriske prosesser samt sammenhengen mellom zoologi og naturvern. Midt i foredraget kom det melding at det var fanget en vaktel i nettet. Alle løp ut for å skue vidunderet. Ny merkeart for stasjonen - kjempemoro!
Etterpå var det repetisjon av fuglesang ved undertegnede. Likheten mellom enkelte arter, ønskede arter og muligheter å legge det inn på data. Det ble også satt fokus på muligheten å benytte plysjfugler for de minste i barnehage og skole.
På kvelden ble det grilling, livlig prat og sosialt samvær. Jomfruland fuglestasjon stod ansvarlig for all mat sent og tidlig. Kjempebra.
En stor takk går til Jomfruland Fuglestasjon som har vært med å hjelpe til med dette kurset. Uten dere hadde det ikke blitt så bra. Epost-ringen som ble startet etter Utsira-kurset i 2007 har nå flere enn 70 medlemmer. Ønsker flere å være med her er det bare å melde seg på til Elisabeth S. Årsnes: email mesaa@lyse.net eller telefon 90 96 32 52.