Hopp til hovedinnhold

Jentegruppa

Spreke damer i ruskevær til Utsira

Etter et vellykket kurs i 2007 ble det igjen tur til Utsira. I liten kuling, storm i kastene dro 24 damer over for å oppleve den spennende øya langt ut i havgapet 26. til 28. September. Med dette været var forholdene gode for sjøfugl og enkeltarter som finner veien hit.

Av Elisabeth S. Årsnes

Publisert 27.11.2014

Det gynget kraftig på vei ut til Utsira og det var vel ikke fritt for at noen fikk mate krabbene også. Dette stoppet ikke 24 damer på tur; 8 fra Rogaland, 7 Oslo, 3 Buskerud, 2 Hordaland og 1 fra Hedmark, Nordland, Sør-Trøndelag og Telemark.  Ferja tok til kai på sørsiden for den sterke vinden, så vi var heldige å ha en bil tilgjengelig. Kirsti fikk full jobb å hente både sekker og deltakere så vi kom oss vel i havn på Nordvikgården turisthytte. Etter at vi hadde fått maten i hus var det å utforske hagene. Dvergfluesnapperen og gulbrynsangeren viste seg villig fram i Herberget til stor stas for frammøtte, og noen fikk også sett sibirpiplerke. Det var også veldig godt trekk på sjøen med sterk vestavind og rett før NRK Rogaland ringte på direkten for å høre siste nytt var det passert 8 grålirer, 1300 havhest, 2 storjo fra sjøen.

På kvelden var alle kommet, og det ble lagd både fiskesuppe og tacosuppe som gikk ned på høykant. Atle Grimsby hadde et spennende foredrag «Utsira – Fuglefolkets Mekka»

På lørdagen var det opp kl. 06.30, spise god frokost med kokt egg, baguetter, kaffe og te. Så var det å rusle på egenhånd rundt i hagene eller være med å se etter sjøfugl. Alle hadde fått kart med lokale stedsnavn. Forholdene var kjempegode begge steder. Det var vel ikke få som ble imponert av de ivrige ungguttene Heggland (12) og Grimsby (12) som villig forklarte hva en så eller hadde sett rundt på øya.
Klokka 16.00 var det opp til ringmerkingsskogen. Her skulle vi ha foredrag ute om ringmerkings aktiviteten av Truls W. Andersen, som hadde reist hele natta fra Oslo for å rekke dette. Vi stod på fjellet ved siden av søre merkeskogen og så utover skogen når Truls fortalte ivrig om hvor fort skogen hadde vokst og hvor mye de måtte sage og plante om for å få ideell plass til netta. De hadde også plantet sivskog i myra for å forbedre biotopen til en del sangere. Totalt er det merket 75955 individer pr. 2013 fordelt på 161 arter og 106 nasjonale sjeldenheter. Ringmerkingsgruppa gjør en utrolig innsats på dugnad og er et kjempebra team som har holdt sammen i mange år.

På kvelden var det dekket til fest på Dalanaustet hvor vi fikk servert grillet breiflabb m/bacon og mangosorbe til dessert. Fantastisk godt. Etterpå var det tilbake til turisthytta:

Morten Kersbergen hadde et kjempefint foredrag om «Rovfugler i Rogaland» og fortalte villig hva vi skulle legge merke til for å skille den enkelte art.

Elisabeth S. Årsnes hadde mimrekveld fra NOF jentegruppe sine turer. Etter å ha vært med til Svalbard i 1996 ble det inspirasjon til å arrangere turer/kurs som startet på Utsira i 2007 med stor suksess. Etter dette var det Lista, Jomfruland, Røst, Lakselv, Kvassheim, Falsterbro, Andøya, Varanger, Hornborgasjøn og nå tilbake til Utsira. Utrolig mange fine opplevelser.

 

Unge Heggland ledet loggen for første gang hvor vi hadde 82 arter denne dagen med både
stormsvale 1, grålire12, havsvale 1, havsule 150, polarjo 2, storjo 7, tyvjo 1,horndykker 1, kjernebiter 1,gulbrynsanger 6, dvergfluesnapper 2, sibirpiplerke 1. 

Bjørn Ove Høyland solgte boka Kikk og bruk, t-skjorter og kopper fra Utsira fuglestasjon, noe som var kjempepopulært.

Søndagen var vi så heldige å få være med i søre merkeskogen for å se når de ringmerket.
Truls W. Andersen og Jostein Austvik hadde stått opp kl. 06.00 for å sette opp netta. Truls delte villig bort sin kunnskap om hvordan en tar ut fuglene fra netta, hvilke data en registrerer som art, vekt, alder, kjønn hvis mulig og hva de spiser. Vi hadde rødstrupe, svarttrost, fuglekonge, blåmeis, 
svartmeis og det ble stor stemning når vi også fikk en gulbrynsanger. Den er noe vanskelig å få øye på  i felt.  Den hopper opp og ned på grenene i ett sett så det var moro å studere den nærmere. 

Etterpå bar det til kirka der vi fikk et glimt av svartstrupa som gjemte seg i steingarden.

Etter en innholdsrik helg var det fornøyde damer som dro fra Utsira.

Tusen takk til alle som var med å bidra til at denne helga ble så fin. Flotte foredrag, spennende i 
merkeskogen og hjelpsom gjeng på hytta. En føler seg alltid velkommen til Utsira.

Jentegruppa på Utsira
Jentegruppa på Utsira ved Merkeskogen FOTO: Elisabeth S. Årsnes