BirdLife Svalbard
Blir snøspurven borte?
Det har vært noe bekymring blant folk om den kjærkomne snøspurven blir færre og kanskje forsvinner fra Svalbard. Men ekspertene beroliger. Her en artikkel i Svalbardposten 19 mai 2024
Publisert 27.05.2024
Frykter at snøspurven blir borte
Folk lurer på om det blir stadig færre snøspurv på Svalbard. Ekspertene er mer avslappet.
KÅRE M. HANSEN - Svalbardposten
Nå er det deilig vår, snart sommer, og ett av de triveligste vårtegnene er godt synlig - og ikke minst hørbar - på Svalbard.
Allerede i midten av april kom snøspurven i flokk og følge, trolig både sulten og sliten etter en lang flytur fra fastlandet. Om du lytter, kan du høre hannenes praktfulle sang mens de gjør seg til for potensielle fruer. Snøspurven regnes som den eneste vanlige småfuglen på Svalbard. Det er cirka 12.000 av dem her.
Bekymret
Men så er spørsmålet - er det blitt færre snøspurv her de siste årene? Og hva er i så fall årsaken?
Foreningen Birdlife Svalbard, på folkemunne kjent under navnet Longyearbyen feltbiologiske forening (LOFF), bekrefter at den får en god del henvendelser fra personer som er bekymret for den vesle hjerteknuseren. Folk mener å ha registrert at det er blitt færre snøspurv, og undrer seg på hva som eventuelt kan være årsaken. Men ekspertene mener at det er for tidlig å slå alarm.
Krigsrammet
Det har vært forsket mye på fugl på Svalbard, men stort sett bare på sjøfugl. Dessverre har vi ikke særlig sikre tall som kan bekrefte eller avkrefte en reduksjon av snøspurvbestanden. Det er for tidlig å trekke konklusjoner, sier Atle Brekken og Bjørn Frantzen i LOFF.
Blant fugleinteresserte er det lansert flere teorier om hva som kan være årsaken til at det tilsynelatende er blitt færre snøspurv enn før. En teori er at mange er død etter å ha blitt smittet av fugleinfluensa. En annen teori er at arten rammes av krigen i Ukraina.
Snøspurven som kommer til Svalbard og Grønland om våren for å hekke, overvintrer på slettene i Kazakhstan, Ukraina og Russland.
Nyt den nå
Brekken og Frantzen er ikke overbevist om at noe av dette stemmer, men oppfordrer uansett folk til å ta godt i mot den langveisfarende gjesten. Det kanskje enkleste er å tilgodese den med litt solsikkefrø, men det er også mulig å utplassere fuglekasser eller sette opp et lite krypinn i form av en steinhaug. Snøspurven er ikke særlig kresen på husvære.
Neppe krise
Seniorforsker Bård Gunnar Stokke på Norsk institutt for naturforskning (NINA) synes også det er greit å avdramatisere situasjonen. Han deltar i et prosjekt som siden 1998 har gransket snøspurvbestanden på Svalbard. Ifølge Stokke er det ikke klare indikasjoner på at bestanden synker.
– Det er ingenting som tyder på at det er blitt færre snøspurv i Adventdalen, men sikker informasjon fra hele Svalbard har vi ikke, opplyser han.
10. juni kommer forskere til Svalbard for å telle snøspurv. Ikke alle tenker over det, men Svalbard har et rikt fugleliv. Det er registrert 240 ulike fuglearter her. Av disse regnes 45 som årlige hekkefugler.
– Vi skal ikke være altfor bekymret for snøspurven. I stedet må vi nyte den mens vi kan, mener de to fugleentusiastene i LOFF.
Svalbardposten: Blir snøspurven borte?