Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Heng opp en fuglekasse til våren!

De går mot lysere tider, og om ikke lenge er de første trekkfuglene på plass. Også fuglene som har overvintret påvirkes av lysere dager, og begynner etter hvert å planlegge familieliv. Kanskje har du hørt noen av uglene eller meisene synge allerede? Du kan lage fuglekasser til en rekke arter, og med fuglekasser kommer du tett på fuglelivet.

Av Martin Eggen

Publisert 06.02.2020

Et funksjonelt hjem

Alle som har vært i en husbyggingsprosess vet hvor mye det er å holde styr på. Fra størrelse på rom, maksimal utnyttelse av solforhold og utsikt, ned til designet på baderomsvasken. Det er mangt som skal tenkes på. Men tar man det trinnvis kommer man vel i havn, forhåpentligvis med et resultat man er fornøyd med.

Å lage en fuglekasse er langt enklere, men samtidig utfordrende nok. For mange barn og unge, og ikke rent få voksne, er produksjon og opphenging av en fuglekasse en vei inn i fuglenes verden – en verden fylt med ny kunnskap og fascinasjon. Allerede i planleggingsprosessen innser du at det ikke er dine egne prioriteringer som skal være i fokus, men behovene til en medskapning med vinger og et lite bankende hjerte. En perleugle, en stær og en svarthvit fluesnapper har helt ulike ønsker og krav. At en fugl ikke er bare en fugl, blir boligbyggeren raskt bevisst. Fugleartene har ulike preferanser, nettopp fordi de utnytter ulike nisjer i naturen, og har sine helt unike tilpasninger til miljøet de lever i. 

Oppdatert hjemmeside

Hjemmesiden NOF har sammen med Naturvernforbundet og Miljøagentene har allerede eksistert noen år. Siden heter Oppdrag fuglekasse. Her finner du mye faktainformasjon om forskjellige fugler, og hvordan du kan hjelpe dem ved å bygge kasser. Hvor og hvordan du henger kassene opp kan også være avgjørende for om du lykkes eller ikke. Du er velkommen til å ta en titt på www.oppdragfuglekasse.no!

Samarbeider om å gi fuglene bolig

Oppdrag fuglekasse er et samarbeidsprosjekt mellom Miljøagentene, Norsk Ornitologisk Forening og Naturvernforbundet, finansiert av Sparebankstiftelsen DNB og Älvsbyhus. Vi vil invitere folk til å delta i en stor nasjonal dugnad for å hjelpe fuglene, og samtidig ønsker vi å spre naturglede, kunnskap og engasjement om livet til fuglene og de utfordringene de møter.

Alle kan delta ved å bygge og henge opp en fuglekasse, og registrere bilde av den her på nettsiden. Mangler du utstyr eller av andre grunner syns det er et litt stort tiltak å bygge fuglekasse hjemme? Mange av lokallagene til de involverte organisasjonene arrangerer fuglekasseverksteder. Er du tillitsvalgt i en av foreningene kan du søke støtte til fuglekasseverksted. 

Del gjerne bilder av din kasse i sosiale medier med emneknaggen #oppdragfuglekasse, og lykke til med fuglekassene!

Oppdrag fuglekasse
Mens gråspurven kan påtreffes over hele landet i nærheten av bebyggelse, mangler pilfinken enkelte steder, først og fremst på Vestlandet og i Nord-Norge. Dette er sosiale fugler, så det gjør ingenting om kassene henger nokså tett. Kassene kan henge både i et tre eller på husveggen. På siden til Oppdrag fuglekasse finner du den informasjonen du trenger. FOTO: NOF, Naturvernforbundet og Miljøagentene